Tadić: Maksimalan kompromis

Boris Tadić je danas u Njujorku izjavio da će Beograd će kosovskim Albancima ponuditi "maksimalno kompromisna rešenja".

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 24.09.2007.

07:20

Default images

Predsednik Srbije Boris Tadić najavio je, pri tom, i da srpska delegacija, tokom predstojećih pregovora o statusu Kosova, ni jednog trenutka neće dozvoliti da se u pitanje dovede teritorijalni integritet i suverenitet Srbije nad tom pokrajinom.

Predsednik Tadić, koji je ranije danas održao govor na skupu posvećenom klimatskim promenama, susretima sa italijanskim premijerom Romanom Prodijem i ministrima inostranih poslova Grčke i Bugarske Dorom Bakojani i Ivajlom Kafinom, počinje diplomatsku ofanzivu na marginama zasedanja Generalne skupštine UN, što će u četvrtak i petak biti okončano pregovorima o statusu Kosova.

"Ministar Jeremić i ministar Samardžić su proteklih dana imali snažnu diplomatsku incijativu. Mi nastavljamo tu inicijativu u narednih sedam dana ovde u Njujroku...Ovo je prilika da još jednom svima izložimo našu poziciju", rekao je Tadić novinarima u Njujorku.

Srpski predsednik na današnjem njujorškom programu imao je i učešće na Poslovnom savetu i susrete sa američkim privrednicima, a tim povodom podsetio je da su američke kompanije među najvećim investitorima u srpsku privredu, poput "Ju Es stila", "Filipa Morisa" ili "Koka-kole".

Tadić je najavio sastanke i sa predstavnicima nekolice drugih kompanija i naglasio da će učiniti sve kako bi Srbiju predstavio atraktivnom za ulaganja.

On je povodom učešća u razmatranju posledica klimatskih promena ukazao da sve zemlje ne podnose jednako finansijski teret ublažavanja posledica tih promena i podsetio da je Srbija predložila Beogradsku inicijativu regionalnog organizovanja država jugoistočne Evrope.

"Trebalo bi da dobijemo pomoć od bogatijih i razvijenijih zemalja", rekao je Tadić.

Narednih nekoliko dana predsednik Tadić i ministar Jeremić imaće preko 30 bilateralnih susreta sa najvišim zvaničnicima niza država.

Do početka direktnih pregovora o Kosovu Tadić i Jeremić sastaće se s generalnim sekretarom UN Ki Mun Banom, šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovim, ministrom inostranih poslova Francuske Bernarom Kušnerom.

Oni će se sastati i sa generalnim sekretarom NATO-a Japom de Hop Sheferom, ministrom inostranih poslova Kine Jangom Đi Ćijem i ministrom inostranih poslova Nemačke Valterom Štajnmajerom.

Novi pregovarački tim Beograda

Vlada Srbije formirala je Državni pregovarački tim za pregovore o budućem statusu Kosova.

Kako se navodi u Službenom glasniku, odluka je doneta na osnovu Rezolucije Skupštine Srbije, a jedinstven tim čine dva kopredsednika, rukovodilac operativnog sastava, ministri u Vladi, predstavnici Srba sa Kosova i Metohije, stalni savetnici tima i radne grupe.

Kopredsednici tima su predsednik Srbije Boris Tadić i premijer Vojislav Koštunica.

Rukovodilac operativnog sastava tima je ministar za Kosovo i Metohiju Slobodan Samardžić.

Ministar spoljnih poslova i drugi ministri učestvuju u radu tima na osnovu zajedničke odluke oba kopredsednika tima.

Predstavnici Srba sa Kosova i Metohije su Marko Jakšić i Goran Bogdanović, a na osnovu zajedničke odluke kopredsednika, u radu tima mogu učestvovati i drugi predstavnici Srba s Kosova i Metohije i predstavnici nealbanskih zajednica s Kosova i Metohije.

U radu tima učestvuju i stalni savetnici tima, koji se imenuju iz redova pomoćnika ministara i savetnika predsednika i premijera.

Specijalni stalni savetnik tima je Tomas Flajner sa Univerziteta u Friburu u Švajcarskoj.

U timu se angažuju i stručnjaci za pojedina pitanja, koji mogu obrazovati posebne radne timove za pripremu pregovora.

Stručnjaci mogu učestvovati u pregovorima.

Odlukom je definisano da tim ima Sekretarijat, koji obavlja administrativno-tehničke poslove, a obrazovan je u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju. Sastav Sekretarijata određuje ministar za Kosovo i Metohiju.

Tom odlukom Vlade prestaje da postoji prethodni tim za pregovore. Odluka o ustanovljenju tima stupa na snagu sutra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: