CAVOSKI: PRILIKOM HAPSENJA ZAOBIDJENA REDOVNA PROCEDURA

Izvor: B92

Nedelja, 01.04.2001.

13:30

Default images
Profesor pravnog fakulteta u Beogradu Kosta Cavoski ocenio je u izjavi za Radio B92 da je prilikom hapsenja Slobodana Milosevica zaobidjen redovni postupak, i da je pokusano “nesto spektakularno sto u prvom trenutku, kako smo videli, nije uspelo”. “Ova nova vlast, na zalost, nije u stanju da izbegne politizovanje. Umesto da sudstvu, organima gonjenja, istraznom sudiji i tuziocu prepusti vodjenje postupka, ona je neprestano nagovestavala to hapsenje, sto predstavlja uplitanje izvrsne vlasti u sudski postupak. Milosevicu je jednostavno trebalo dostaviti poziv, taj poziv ne mora da bude urucen licno – ukoliko on to odbije, moze se prikucati na vrata, i onda, ukokilo se ne odazove, trebalo ga je silom dovesti, tako sto bi se poslala patrola, pa tek onda preduzimati ove mere. Ova vlast je racunala da to eventualno ne bi moglo da prodje, pa je preduzimala sve drugo osim onog sto je uobicajeno kod nas ‘normalnih ljudi’, kako nas nazivaju”, rekao je Cavoski.

Cavoski je ocenio da je “ova vlast nezavisna u odnosu na vlastite gradjane, a zavisna u odnosu na americku vladu”. “Kad neko podesava hapsenje prema tome kako ga ko sa sastrane ucenjuje, on time pokazuje da nije nezavisan, nego da zbog nekih tricavih 50 miliona dolara cini to bas krajem meseca, kako su to inace Amerikanci odredili. Slobodana Milosevica je trebalo znatno ranije uhapsiti, kada to jos niko nije zahtevao, i on bi, verovatno, vec uveliko bio osudjen prvostepenom presudom. Ovako se dozvolilo da on predugo ostane na slobodi, pa da nasa vlast postane zrtva ucene”, samtra on.

”Po mom sudu, nema nikakve sumnje da postoje strasne indicije da je Slobodan Milosevic ne samo odgovoran za zloupotrebu sluzbenog polozaja i raspolaganje drzavnim parama na protivzakonit nacin, nego i za izbornu kradju, najverovatnije da stoji i iza citavog niza ubistava pocinjenih na ulicama Beograda, i da zato pred domacim sudovima treba da odgovara. No, bilo kako bilo, Milosevic je na samom kraju svog puta. On je imao strmoglavu karijeru. To je bila strmoglava karijera u oba pravca: brzo se penjao, a onda je sa najvece visine odjednom pao, a pad sa tako velike visine je po pravilu pad u prasinu, a ponekad i u grob”, dodao je Cavoski u izjavi Radiju B92.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

10 h

Podeli: