"Predlažem rešenje do kraja 2006."

Marti Ahtisari kaže da sprema predlog rešenja za status Kosova koji će podneti Savetu bezbednosti UN znatno pre kraja godine.

Izvor: FoNet, Beta

Ponedeljak, 16.10.2006.

11:22

Default images

"Za sada je moj cilj da članicama Saveta bezbednosti iznesem svoje zamisli do kraja godine, i osim ako ne čujem nešto drugačije, ostaću pri ovim rokovima i programu", kazao je on. Odgovarajući na pitanje da li izbori u Srbiji mogu da pomere rešavanje statusa Kosova, specijalni izaslanik je rekao da je za to zadužena Kontakt grupa.

"Za sada ništa nisam čuo o tome, osim da posao treba nastaviti po planu, a ništa nisam čuo ni o izborima u Srbiji", kazao je Ahtisari.

Zamoljen da kaže šta će se desiti ako izbori u Srbiji, na primer, budu zakazani za deset dana, Ahtisari je uzvratio da takvo pitanje treba postaviti Kontakt grupi, a "meni je naloženo da rešenje pronađem do kraja godine, i te smernice se nisu promenile".

Specijalni izaslanik Ujedinjenih nacija za Kosovo je, posle susreta s premijerom Luksemburga Žan-Klodom Junkerom u Luksemburgu, rekao da bi "svako razuman uvek bio za dogovoreno rešenje, ali ako to nije moguće, jedan predlog će biti podnesen dvema stranama i Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija".

Čeku traži nametanje rešenja

Premijer Kosova kaže da odlaganje odluke o konačnom statusu Kosova treba sprečiti nametanjem rešenja Beogradu.

Agim Čeku je rekao da bi odlaganje odluke o statusu podrilo dosadašnje napore njegove vlade i da bi zakasnela odluka mogla da dovede do novih sukoba na Balkanu.

"Narod Kosova očekuje da pitanje statusa, shodno obećanju Kontakt grupe, bude rešeno do kraja godine. Bilo kakvo odlaganje odluke doneće veliko razočaranje, kredibilitet Vlade Kosova biće narušen i uslediće politička nestabilnost", rekao je Čeku za Fajnenšel tajms, prenosi BBC.

Čeku veruje da puna podrška međunarodne zajednice nezavisnosti Kosova i dalje postoji i nada se da će Kontakt grupa održati obećanje dato u septembru i uticati na to da do kraja godine bude nađeno rešenje za Kosovo.

"Odluka o statusu ne pre februara 2007."

"Koha ditore" piše da odlaganje rešenja za status Kosova ima sve veću podršku, a da su kosovski lideri sami krivi što su stvorili utisak da će odluka biti doneta pred kraj 2006.

List prenosi najave neimenovanih zapadnih diplomatskih predstavnika da će se danas i sutra na sastanku Evropske unije u Luksemburgu čuti različita mišljenja o rešavanju statusa Kosova.

"Neki predstavnici Evropske unije braniće stav da status treba rešiti do kraja ove godine, dok će drugi zastupati stav da nije dobro da se žuri po svaku cenu. To znači da ni ove nedelje neće biti rešena dilema o rokovima za utvrđivanje statusa", piše list.

"Kosovski lideri su pogrešno pročitali izjavu Kontakt grupe kao garanciju da će status biti rešen pred kraj 2006. Ni na sastanku Kontakt grupe 31. januara u Londonu, ni 20. septembra u Njujorku, nije bilo informacija da će u Srbiji biti održani izbori, što je veoma značajna činjenica jer je Srbija strana u pregovorima", navodi list .

Dodaje se ipak da neke diplomate ističu da izbori u Srbiji nisu jedini razlog za odlaganje odluke o statusu, već i činjenica da će, i pošto Marti Ahtisari predloži rešenje, biti potrebno izvesno vreme da odluku donese Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Većina diplomata s kojima je list kontaktirao smatra da bi, prema najoptimističnijem scenariju, odluka mogla biti doneta u februaru ili u martu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

16 h

Podeli: