Petak, 22.09.2006.

08:55

O budžetu za ustav u ponedeljak

Sednica Skupštine na kojoj će poslanici raspravljati o rebalansu budžeta za 2006. godinu biće održana u ponedeljak.

Izvor: B92, Beta

Default images

Predsednik Skupštine Srbije Predrag Marković zakazao je vanredno zasedanje republičkog parlamenta za ponedeljak. Vlada Srbije uputila je juče Skupštini amandman na predlog rebalansa budžeta, kojim bi bila izdvojena sredstva za održavanje referenduma o novom Ustavu Srbije.

Ministar finansija Mlađan Dinkić je rekao da je na osnovu predloga Skupštine obezbeđeno 586 miliona dinara za pripremu i sprovođenje referenduma. Dinkić je naveo da će najveći deo sredstava biti namenjen za samo sprovođenje referenduma, dok će deo novca biti obezbeđen za medijsku kampanju.

"125 miliona dinara namenjeno je Kancelariji za saradnju s medijima, za medijsku kampanju koja bi pozvala građane da izađu na referendum kako bi ustav bio potvrđen, s obzirom na to da je zaista potrebna velika izlaznost, jer bez toga Srbija ne bi zaokružila svoju državnost", kaže on.

"Zbog toga će biti potrebna i odgovarajuća medijska kampanja svih koji žele dobro Srbiji. S jedne će strane to raditi Vlada, s druge političke stranke, a preostali troškovi su za štampanje materijala, za biračke odbore i slično", rekao je Dinkić.

On je kazao da je G17 plus spreman za nove izbore, ali da termin održavanja parlamentarnih izbora pre svega zavisi od dogovora demokratskih stranaka u parlamentu. "G17 plus se zalaže za hitno donošenje novog ustava, upravo čitamo poslednju verziju i nećemo biti smetnja usvajanju ustava, a referendum bi trebalo raspisati do kraja godine".

Solana i Tadić o ustavu

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku Havijer Solana izjavio je da je sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem sinoć u Njujorku razgovarao o situaciji u Srbiji i donošenju novog ustava.

"Imali smo veoma dobar razgovor o situaciji u vašoj zemlji", rekao je Solana. Tadić je posle susreta sa Solanom kazao da Srbija želi da postane članica Evropske unije: "Ja ubrzavam taj proces, Solana ga čini realističnim".

Server: Ne odlagati status zbog izbora

Srbija može da izmeni ustav, raspiše referendum i održi izbore u pokušaju da odloži rešavanje pitanja Kosova, ali međunarodna zajednica uprkos tome treba da nastavi po planu da se odluka donese do kraja 2006, ocenjuje američki analitičar Danijel Server.

Ukoliko pregovori Beograda i Prištine do kraja godine ne daju rezultate koje međunarodna zajednica želi, Beograd će referendumom usvojiti novi ustav, u kome je Kosovo definisano kao sastavni deo Srbije i raspisati izbore na kojima će jedina tema biti - ko najbolje može da brani taj stav, rekao je Server.

"To će znatno otežati napredak u rešavanju kosovskog pitanja", ocenio je direktor Balkanske inicijtive u Američkom institutu za mir.

Opširnije o ocenama Servera možete čitati u rubrici Moj ugao.

Teofilović: Javnost nije upoznata s detaljima

Vojvođanski ombudsman Petar Teofilović negodovao je zato što javnost nije upoznata sa pojedinostima novog Ustava Srbije, čije skoro usvajanje najavljuju vlasti u Srbiji.

"Mi ne znamo suštinu predloga ustava, kako su definisana ljudska prava, koja je njihova sadržina, obim i ograničenja. Nažalost, nemamo nikakve informacije o tome", rekao je Teofilović u Novom Sadu.

Dodao je da javnost nije upoznata ni sa pojedinostima u predlogu novog ustava koje se tiču statusa i nadležnosti Vojvodine, što su odredbe koje će uticati na rad i pokrajinskih organa i pokrajinskog ombudsmana.

"Možemo samo da se nadamo da će ova pitanja biti rešena na adekvatan način u novom ustavu koji navodno treba uskoro da usvoji Skupština Srbije, a zatim i da o njemu građani glasaju na referendumu", rekao je Teofilović.

"Autonomija ili bojkot referenduma"

Predsednik Skupštine AP Vojvodina i potpredsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš najavio je da će pozvati građane na bojkot referenduma o novom Ustavu Srbije, ukoliko on ne obezbedi Vojvodini izvršnu, zakonodavnu, delimično sudsku vlast, izvorne prihode i imovinu.

Kostreš je kazao da pod delimičnom sudskom vlašću podrazumeva da sedište Vrhovnog i Ustavnog suda ostane u Beogradu, ali da odeljenja tih sudova budu otvorena u Novom Sadu.

"MZ se neće obazirati na novi ustav"

Predsednik Foruma za etničke odnose Dušan Janjić smatra da bi eventualno probijanje roka za rešavanje statusa Kosova do 1. januara značilo da je to odlaganje izraz saznanja unutar Kontakt-grupe da će im možda trebati više vremena da se dogovore.

Najava srpske političke elite da će u tekst novog ustava zapisati da je Kosovo deo Srbije neće imati uticaja na međunarodne činioce, jer se ustav smatra unutrašnjim pravnim aktom.

"Osim toga, tom odrednicom potvrđuje se dosadašnja pozicija vlade i predsednika, a to je da oni u svom mandatu neće prihvatiti nezavisnost Kosova. 'Napolju' se veruje da će, što se Srbija više bude primicala Evropskoj uniji, pitanje Kosova biti lakše rešivo", kaže za B92 Dušan Janjić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Juriš Rusa: Ukrajina pred slomom

Ruska vojska je 20. aprila iskoristila konfuziju izazvanu razmeštanjem ukrajinskih trupa zapadno od ruševina Avdejevke – i krenula u juriš.

21:16

25.7.2024.

1 d

Podeli: