Vlada planirala novac za referendum

Beograd -- Vlada Srbije ubrzano se priprema za referendum, što je pokazala time što je za to izdvojila 585 miliona dinara.

Izvor: B92
Podeli

Za organizaciju ide 311 miliona dinara, za parlamentarne stranke 150 miliona dinara, a za Vladu Srbije 125 miliona dinara. U Vladi kažu da se radi ubrzano na izradi teksta novog ustava i da očekuju donošenje novog ustava u što kraćem roku. U Vladi Srbije ne razmišljaju o izborima.

Najavljeno je iz Vlade da će Vojislav Koštunica za nekoliko dana objaviti kada će se održati referendum za usvajanje novog ustava, koji je delimično usaglašen, a čije je donošenje ubrzano od kada je pokrenuto pitanje statusa Kosova.

Ministar Zoran Lončar kaže da sve parlamentarne stranke pokazuju dobru volju i rešenost da se ustav donese konsenzusom. Lončar je, na konferenciji za novinare posle sednice Vlade Srbije, izjavio da je rok za donošenje ustava "što je pre moguće", a da je "željeni rok sutra".

U Vladi Srbije nisu želeli da se izjašnjavaju o ponudi radikala Aleksandra Vučića, koji smatra da je mart 2007. godine krajnji rok za parlamentarne izbore u Srbiji. Prethodno bi, prema njegovim rečima, trebalo izglasati novi ustav i uskladiti izborne zakone, nakon čega bi bili održani izbori.

"U ovom trenutku smatram da bi iznošenje u javnost bilo kakvih stavova oko bilo koje odredbe budućeg ustava, s obzirom na to da proces usaglašavanja nije završen, predstavljalo politički nekorektan potez prema svim političkim činiocima koji učestvuju u kreiranju budućih odredbi", rekao je Lončar.

Ministar Lončar u ime Vlade Srbije radi na usaglašavanju njenog predloga nacrta ustava sa predlogom teksta koji je priložila Demokratska stranka, kao i na usaglašavanju ta dva teksta sa rešenjima koje u ustav žele da unesu Srpska radikalna stranka i Socijalistička partija Srbije.

S druge strane radikali kažu da su spremni na kompromis kada je reč o tekstu novog ustava, naročito po pitanju izbora predsednika države, ukoliko se prihvati njihov predlog da se izbori održe u martu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.