Zaključci Samita nesvrstanih

Samit Pokreta nesvrstanih, danas se završava usvajanjem rezolucije i drugih dokumenata.

Izvor: B92, Beta

Subota, 16.09.2006.

16:42

Default images

Više od 40 šefova država i vlada zemalja u razvoju, među njima Severne Koreje, Irana, Indije, Pakistana, Kube i Venecuele, treba da usvoje dokument u kom, pored ostalog, podržavaju iranski nuklearni program i oštro osuđuju nedavne akcije izraelske vojske na jugu Libana.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Kofi Anan rekao je na samitu da je neophodno sprovesti reformu Saveta bezbednosti UN i ojačati Pokret nesvrstanih, čije bi zemlje trebalo da promovišu demokratiju i zaštitu ljudska prava.

Na zasedanju će danas govoriti pomoćnik ministra inostranih poslova Srbije Dejan Šahović. On je Beti rekao da Srbija na Samitu ima status posmatrača i da je boravak u Havani iskorišćen za brojne razgovore s predstavnicima nesvrstanih zemalja, posebno iz regiona Kariba, i za razgovore s predstavnicima nesvrstanih zemalja koje su članice SB UN.

Dejan Šahović je naveo da se članice Pokreta nesvrstanih zalažu da SB UN bude reprezentativniji i da u stalne članice budu uvršćene i pojedine zemlje u razvoju. Šahović je naveo da je centralna tema glavne debate bila uloga Pokreta u međunarodnim odnosima, njegov odnosu prema aktuelnim izazovima na međunarodnoj sceni i očuvanje mira i bezbednosti u svetlu svetskih kriza.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: