Petoro mrtvih u napadu na Bejrut

Najmanje pet osoba je poginulo, a 24 ranjeno večeras u izraelskom vazdušnom napadu na gusto naseljeno predgrađe Bejruta.

Izvor: B92

Ponedeljak, 07.08.2006.

09:48

Default images

Policija je saopštila da su rakete pogodile predgrađe Šijah, koje do sada nije bilo bombardovano. Uporište Hezbolaha u obližnjem Haret Hreiku sravnjeno je sa zemljom u dosadašnjim izraelskim napadima.

Premijer Libana Fuad Siniora u međuvremenu je demantovao svoju današnju izjavu na otvaranju sastanka šefova diplomatija zemalja Arapske lige u Bejrutu, prema kojoj je više od 40 ljudi poginulo u izrelskom napadu na pogranično selo Hula, i objasnio da je reč o jednoj žrtvi. U tom napadu uništena je stambena zgrada i spasilačke službe pokušavaju da raščiste ruševine kako bi eventualno pronašle zatrpane ljude. Očevici tvrde da su u bombardovanju teško oštećene i okolne zgrade u ulici.U Huli se u proteklih nekoliko dana vode žestoke borbe između boraca libanskog pokreta Hezbolah i izraelskih snaga.

U ranijim današnjim vazdušnim napadima izraelske vojske u Libanu poginulo je 14 civila. Izraelski avioni napali su prethodne noći libanske gradove Kana i Tir, odakle je Hezbolah bombardovao Haifu. Izraelska vojska je saopštila da je uništila Hezbolahove rampe za lansiranje raketa, a napad je usledio tri sata pošto je Hezbolah bombardovao Haifu. Najmanje jedna osoba povređena u novom raketnom napadu Hezbolaha na sever Izraela, u oblasti Galileje.

Na jugu Libana i danas su nastavljeni sukobi Hezbolaha i izraelske vojske, a u izraelskim vazdušnim napadima na Liban poginulo je 10 civila, javljaju agencije. Sedam članova jedne porodice poginulo je u selu Gazanijeh, na jugu Libana, u vazdušnom napadu Izraela. Još dva civila su poginula, a četiri teško povređena u sličnom napadu u južnom libanskom selu Kfar Tibnit. Izraelski avioni gađali su i uporišta Hezbolaha u južnom predgrađu Bejruta i istočnoj dolini Beki, gde je poginuo jedan civil. Hezbolah se sukobio sa izraelskom vojskom na nekoliko frontova, a do žestokih borbi došlo je u Hauli, gde su, prema tvrdnjama tog pokreta, u zasedi ubijena četvorica izraelskih vojnika. Izraelska vojska saopštila je da je pet vojnika ranjeno, ali da nijedan nije poginuo.

U izraelskom napadu danas je srušen poslednji most preko libanske reke Litani čime je presečen glavni put za dopremanje pomoći u južnu luku Tir, prenela je humanitarna organizacija "Lekari bez granica". Direktor operacija organzacije Kristofer Strouks rekao je da je bombardovanje mosta blokiralo konvoj sa hranom, medicinskom pomoći i gorivom koji je išao ka Tiru. "Naš poslednji putni pravac za dopremanje pomoći u Tir i na jug zemlje je presečen", rekao je on.

Kritike na račun SB UN

Generalni sekretar Arapske lige Amr Musa kritikovao je Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija i rekao da je to telo nesposobno da zaustavi sukob Izraela i Hezbolaha. Musa je optužio velike svetske sile da pokušavaju da spreče prekid vatre i od generalnog sekretara UN Kofija Anana tražio  da sepromeni nacrt francusko-američke rezolucije o Libanu. "Arapske zemlje će podržati libansku stranu. Nacrt američko-francuske rezolucije nije u skladu s nacrtom koji je pripremio Liban", rekao je Musa. Kako su saopštili arapski diplomatski izvori, Musa je u telefonskom razgovoru od Anana tražio da u nacrt rezolucije bude ubačen zahtev da izraelske snage napuste Liban odmah po završetku sukoba s Hezbolahom i da granična oblast između Izraela i Libana bude stavljena pod nadležnost UN.

Poziv Švedske

Premijer Švedske Joran Peršon kaže da je Švedska spremna da pomogne u izgradnji Libana tako što će u narednih nekoliko nedelja organizovati donatorsku konferenciju. "Razmotrili smo mogućnost da preuzmemo mesto lidera u međunarodnim humanitarnim naporima za izgradnju Libana. Ponudili smo da Švedska bude domaćin međunarodne konferencije o tim planovima, a dobili smo pozitivne odgovore od premijera Velike Britanije Tonija Blera, predsednika Francuske Žaka Širaka, generalnog sekretara UN Kofija Anana i predstavnika Evropske unije Havijera Solane. Ako se lideri saglase, Švedska bi konferenciju mogla da organizuje u narednih nekoliko nedelja", rekao je Peršon. "Pozivamo obe strane da polože oružje i vrate se za pregovarački sto jer to pitanje možemo rešiti samo mirnim sredstvima", rekao je premijer Švedske.

Čavez: Izrael izvodi novi holokaust

Predsednik Venecuele Ugo Čavez kaže da ofanziva Izraela protiv Libana predstavlja genocid i novi holokaust. "Izrael je poludeo, palestinskom i libanskom narodu radi isto ono što s razlogom osuđuje kao Holokaust. Ali, to je novi holokaust", rekao je Čavez.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: