REAGOVANJA U RS NA ODLAZAK BILJANE PLAVSIC U HAG

Podeli

Mandatar za sastav Vlade Republike Srpske Mladen Ivanic rekao je da je odlazak bivseg predsjednika RS Biljane Plavsic u Hag "hrabar cin, kojim je napravljen snazan iskorak, te da Biljana Plavsic u tom smislu zasluzuje podrsku", javlja SRNA. On je istakao da je "doslo vrijeme da Haski tribunal konacno kaze postoje li optuznice i protiv kljucnih politickih licnosti koje su bili simboli rata i iz Federacije BiH". Ivanic je u izjavi novinarima u Banjaluci naglasio da je "obaveza drzavnih organa da pomognu Plavsicevoj, kao osobi koja je bila predsjednik RS, da pokusa da dokaze svoju nevinost, ukoliko je otisla u svojstvu osumnjicene". Prema Ivanicevim rijecima, odlazak Biljane Plavsic u Hag je "nastavak odnosa Tribunala prema politickim licnostima iz RS".

Ministar unutrasnjih poslova Republike Srpske Sredoje Novic izjavio je da je njegovo ministarstvo delimicno upoznato sa danasnjim odlaskom u Hag bivseg predsednika srpskog entiteta Biljane Plavsic, javlja FoNet. Novic je rekao novinarima da MUP nema ingerencija u pitanju osumnjicenih za ratne zlocine i da se pridrzavao Ustava Republike Srpske, koji ne dozvoljava izrucivanje drzavljana srpskog entiteta tribunalu, javlja Srna. Novic je dodao da je, prema njegovim saznanjima, Biljana Plavsic otisla u Hag samoinicijativno.

Javni tuzilac Republike Srpske Vojislav Dimitrijevic nije upoznat sa odlaskom bivseg predsjednika Srpske Biljane Plavsic u Hag, javlja SRNA. "Meni nije poznata optuznica, ali nacelno znam da postoji mogucnost da Tuzilastvo RS, uz saglasnost Tribunala, preuzme optuznicu i trazi pokretanje takvog postupka pred nacionalnim sudom", rekao je Dimitrijevic. On je rekao da bi odnosi izmedju RS i Tribunala trebali biti uredjeni, te da bi i BiH kao sto je to ucinila Hrvatska, trebala donijeti Zakon o saradnji sa Haskim tribunalom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.