Konfuzija oko Mladića

Ministar inostranih poslova Holandije navodno izjavio da Vlada Srbije pregovara sa Mladićem o dobrovoljnoj predaji, to zatim demantovano.

Izvor: B92

Petak, 24.02.2006.

07:22

Default images

Prvo je ministar Bernard Bot navodno rekao, kako je prenela holandska agencija ANP, da su mu vlasti Srbije potvrdile da su u toku pregovori sa Mladićem o predaji. "Kako sam razumeo svoje sagovornike, pregovori su u toku", rekao je Bot pred odborom holandskog parlamenta, govoreći o svojoj ovonedeljnoj poseti Beogradu. Međutim, u ministarstvu u Hagu kažu da su mediji pogrešno razumeli Bota.

"Ministar je rekao da je u Beogradu čuo da je Mladić bolestan, kao i da su mu sagovornici preneli da postoje glasine da odbegli general navodno pregovara sa svojim 'okruženjem' o predaji. Vlasti u Srbiji su Botu rekle da ne znaju gde je Ratko Mladić", rečeno je novinarima iz ministarstva inostranih poslova kasno sinoć.

I predstavnik Vlade za saradnju sa medijima Srđan Đurić ponovio je da Vlada Srbije ne pregovora i nije uhapsila Mladića. "Tu informaciju ministar Bot sigurno nije dobio od Vlade Srbije, a od koga je dobio, takav podatak treba pitati njega", rekao je Đurić agenciji Beta.

Time se konfuzija oko toga da li se i šta dešava u slučaju Ratka Mladića nastavlja. Domaći i strani mediji javili su u utorak da je Mladić uhapšen u Srbiji, a prema nekim informacijama i da je već prebačen u bazu Eufora u Tuzli. Vlada Srbije je demantovala te informacije.

Radić: Izvor dezinformacija Vlada

Prema oceni vojnog analitičara Aleksandra Radića, izvor dezinformacija o Mladićevom hapšenju bila je Vlada Srbije, kako bi saznala kakva će biti reakcija javnosti kada do hapšenja dođe, kao i zbog toga jer ne želi da ugrozi položaj u međunarodnoj zajednici, pod čijim je velikim pritiskom.

"Stvorena je jedna ružna klima u kojoj se trguje dezinformacijama. Sa jedne strane, vlada se sada ponaša dosta arogantno prema medijima i otprilike šalje poruku ‘Slušajte šta mi kažemo, to jedina istina’, a sa druge strane, od koga su mogle da dođu tolike informacije? Mnogi novinari sa kojima sam pričao pozivaju se na različite izvore koje smatraju relevantnim, a oni na kraju uglavnom vode ka našoj obaveštajnoj zajednici ili ka nekim ljudima za koje se smatra da su dobro informisani. Očigledno je da ne postoje pokreti snaga koji bi eventualno učestvovali u akciji hapšenja, nije postojalo nagoveštaja da će se nešto desiti, ali da je neko u jednom trenutku plasirao ogromnu količinu dezinformacija", rekao je Radić u emisiji Poligraf B92.

Radić ne očekuje nerede i proteste građana Srbije zbog hapšenja generala Ratka Mladića. Prema njegovim rečima, veća opasnost od samog hapšenja predstavljala bi promena raspoloženja biračkog tela u Srbiji i okretanja glasača ka ekstremnim političkim snagama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: