Nema ptičjeg gripa u Srbiji

Četrnaest osoba u Turskoj zaraženo virusom ptičjeg gripa, više desetina u bolnicama traži da se testira.

Izvor: B92, Beta

Utorak, 10.01.2006.

09:17

Default images

Svetska zdravstvena organizacija saopštila je da su se žrtve najverovatnije inficirale direktno od zaraženih ptica, smanjujući tako strahove da se zaraza prenosi sa čoveka na čoveka. Nadležni su Srbiji sinoć su održali sastanak i konstatovali da ptičjeg gripa u Srbiji nema.

Zbog širenja virusa ptičjeg gripa u Turskoj, u Beogradu je juče održan sastanak predstavnika Ministarstva zdravlja i poljoprivrede Srbije, posle kog je saopšteno da u Srbiji nema ptičjeg gripa, ni kod životinja, ni kod ljudi. Ministarka poljoprivrede Ivana Dulić Marković kaže da u Srbiji nema neposredne opasnosti ali da rizik stalno postoji.

"Biće pooštrene mere carinske kontrole nad građanima i turskim državljanima koji se vraćaju u Evropu. Kada je reč o njihovom ili prevozu ptica ili proizvoda od živinskog mesa, to će biti strože kontrolisano i Ministarstvo zdravlja je dalo preporuke građanima koji su bili u Turskoj kako da se ponašaju, da se, ako primete da imaju temperaturu, odmah jave u domove zdravlja. Još jednom moram da naglasim da ne postoji nijedan podatak da postoji soj virusa ptičjeg gripa koji se prenosi sa čoveka na čoveka i to je za sada zaista dobra vest", kaže ona.

Rigorozna prevencija

Direktor Uprave za veterinu Dejan Krnjajić izjavio je da su i dalje na snazi naredbe o zabrani uvoza peradi i proizvoda od živinskog mesa i držanja živine i svinja na otvorenom. Krnjajić kaže da su mere prevencije ptičijeg gripa u Srbiji rigorozne, čak i iznad evropskih standarda.

"Sada mogu da kažem da je migracija ptica, barem kada je reč o zimi 2005/2006, završena, ali ptice koje su u Africi već početkom marta će početi da se vraćaju. Prema tome, rizik je sada izuzetno mali, ali mi zapravo smanjujemo mogućnost prenošenja virusa sa divljih ptica na domaću živinu, sprečavamo širenje sa tog žarišta na druga mesta i na ljude", kaže on.

Nova žarišta na Krimu

Zvaničnici Ukrajine su saopštili da su otkrili novo žarište virusa H5N1 na tri živinarske farme na Krimu. Šef regionalnog odeljenja Ministarstva poljoprivrede Oleg Rusecki izjavio je da vlasti prate pojavu virusa na Krimu od poslednje sedmice decembra, ali da je tek juče potvrđeno da je reč o virusu H5N1.

Rusecki je rekao da su zdravstvene vlasti na pogođenim farmama uništile više od 172.000 komada živine i obavile detaljnu dezinfekciju.

Virus ptičjeg gripa do sada je identifikovan u 14 sela na Krimu, ali u Ukrajini još nisu zabeleženi slučajevi zaraze kod ljudi.

U Turskoj još jedan slučaj

Turska je danas potvrdila da je u toj zemlji registrovan još jedan slučaj ptičjeg gripa kod pacijenta u centralnoj oblasti Sivas, čime se broj zaraženih popeo na 15, javlja CNN Turk.

Japan: 77 slučajeva slabijeg ptičjeg gripa

Najmanje 77 osoba u Japanu se verovatno zarazilo manje zaraznim oblikom ptičjeg gripa, ali ne onim koji je ubio više od 70 osoba u istočnoj Aziji i Turskoj, javlja novinska agencija Kjodo pozivajući se na zdravstvene zvaničnike. Kjodo navodi i da je većina zaraženih radila na farmama živine nadomak Tokija. Niko od zaraženih virusom tipa H5N2 nije imao simptome ptičjeg gripa i nema bojazni da će se on širiti među ljudima, dodaje agencija.

Slučajevi iz istočne Azije i Turske zaraženi su tipom virusa H5N1.

Ptičji grip kao predizborna tema

Pitanje procenta stanovništva koje će imati pristup lekovima u Češkoj je postalo deo predizborne kampanje. Češki demohrišćani traže su od svojih koalicionih partnera u vladi socijaldemokratskog premijera Jiržija Paroubeka da pristup lekovima i vakcini imaju svi, a ne samo 60 odsto Čeha za koje će biti obezbedjene vakcine i za šest odsto koji bi dobili antivirotik Tamiflu. "Selekcija građana na one za koje bi bili obezbeđeni lekovi i na ostale je nedopustiva", rekao je lider Hrišćansko-demokratske unije, Češke narodne stranke Miroslav Kalousek.

Ministar zdravlja David Rat odgovorio je da nema problem da kupi Tamiflu za svakog, ali bi demohrišćani trebalo da mu kažu gde da nađe neophodnih milijardu evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

7 h

Podeli: