Dinkić: Nema poskupljenja struje

Ministar finansija Mlađan Dinkić je izjavio da je vlada juče odlučila da povećanja cena struje neće biti do aprila.

Izvor: B92

Petak, 25.11.2005.

08:17

Default images

Ipak, i bez poskupljenja struje, ali zbog većih cena komunalija, inflacija bi ove godine mogla da bude veća i od 17 odsto, procenjuju pojedini analitičari. Veće cene grejanja, vode, odnošenja smeća i prevoza od 1. decembra plaćaće žitelji većih gradova u Srbiji, izuzev Novog Sada. Komunalci su povećali cene pre zakona prema kome će ubuduće za to morati da pitaju Vladu.

Prema rečima ministra finansija, taj zakon bi trebalo da stupi na snagu za dve nedelje. Dok ministar finansija kaže da je teško izračunati koliki će uticaj imati najnovija poskupljenja na inflaciju, Vladana Hamović iz Instituta za istraživanje tržišta navodi da toliki udar na budžet građana ne može da prođe neopažano: "Ovo povećanje cena nije malo, zavisi od grada do grada i na mesečnu inflaciju će uticati 1,5 odsto komunalno, a oko jedan procenat saobraćajno poskupljenje, prema preliminarinim procenama. To samo potvrđuje da će stopa inflacije sigurno preći 17 odsto."

Istovremeno, razrešena je misterija u vezi sa poskupljenjem struje. Očigledno da je ministar finansija nadglasao ministra energetike, jer je na osnovu Dinkićevih argumenta Vlada donela odluku da cena struje ostane ista do aprila iduće godine. Dinkić je poručio EPS-u da smanji troškove i da napravi što pre tarifni sistem kako bi građani tačno znali koliko plaćaju kilovat čas.

"Pre nego što dođu na vladu, oni krenu sa najavama kako će biti katastrofa, kako neće biti uglja, EPS ima mogućnost da smanji unutrašnje troškove i mi u Ministarstvu finansija nikada nećemo pristati na takve vrste ucena", kaže Dinkić.

U međuvremenu, iz EPS-a apeluju na građane da manje troše struju za grejanje. Ukoliko se zbog izuzetno visoke potrošnje za ovo doba godine i za ove temperaturne uslove, rezerve uglja potroše u narednih mesec dana, proizvodnja EPS, kako su saopštili, neće biti moguća kao do sada, kao što neće biti moguć ni uvoz struje.

Potreba za poskupljenjem struje

Ministar energetike Radomir Naumov kazao je da odluku o poskupljenju struje ne donosi cela vlada.

Naumov je rekao da se on na svakoj sednici vlade zalaže za poskupljenje struje, jer za to, kako je kazao, ima mnogo razloga. Tom zahtevu se međutim protive članovi vlade Miroljub Labus i Mlađan Dinkić. Naumov je naveo da je potrošnja eletkrične energije velika, a da je to uslovljeno time što se gradjani greju na struju "jer je jeftinija".

Naumov je dodao da Upravni odbor Elektoprivrede Srbije treba da pošalje vladi zahtev za poskupljenje električne energije, da bi ona odlučivala o tome: "U vreme punskih ratova, rimski senator Katon Stariji je stalno završavao svoj govor u Senatu sa: prema tome, Kartaginu treba razoriti. Ja svaki put nastavljam: prema tome, struju treba poskupeti. Dakle, kada se ima jako mnogo razloga za poskupljenje, ona pre svega mora da pokriva opravdane troškove proizvodnje, drugo to sada ne uspeva".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

9 h

Podeli: