Ahtisari završio posetu Beogradu

Marti Ahtisari je nakon prve posete Beogradu rekao da nije bilo neslaganja u stavovima članova srpskog pregovaračkog tima.

Izvor: B92

Petak, 25.11.2005.

08:07

Default images

Specijalni predstavnik Generalnog sekretara UN za pregovore o Kosovu Marti Ahtisari izjavio je po završetku posete Beogradu da među stavovima premijera Koštunice, predsednika Tadića i ministra spoljnih poslova Vuka Draškovića nije bilo neslaganja u stavovima:

“Premijer mi je objasnio opšti okvir srpske delegacije za pregovore, a sa ministrom spoljnih poslova i predsednikom Srbije smo samo detaljnije razradili tu platformu. Ne bih mogao da kažem da je bilo neslaganja među njima. Detaljnije smo razrađivali plan Vlade Srbije.”

Ahtisari je rekao da mu predsednik Tadić svoju platformu nije detaljnije predstavio, pa čak da to nije ni bila tema razgovora: "Pre nego što sam došao u Beograd pročitao sam ideje predsednika, ali nisam sa njim o tome razgovarao, tako da ne vidim razlog da komenatrišem njegove predloge. Podsetiću još jednom da je Kontakt grupe utvrdila glavne principe za pregovore o Kosovu  a to su između ostalog bezbednost i zaštita manjina, kao i to da neće biti prihvaćena podela Kosova."

Ahtisari je rekao i da je zadovoljan početkom razgovora i u Prištini i u Beogradu, i najavio da će uskoro doći ponovo. On je ponovio da su usvojeni principi kontakt grupe osnova za pregovore o budućem statusu Kosova, a da direktne razgovore Beograda i Prištine očekuje početkom naredne godine.

Tokom dana bivši finski predsednik će otputovati u Podgoricu gde će se sastati sa crnogorskim zvaničnicima.

Susret Ahtisari - Tadić

Boris Tadić je u razgovoru sa Martijem Ahtisarijem kazao da treba što pre da dođe do direktnog razgovora između Beograda i Prištine. Predsednik Srbije i specijalni izaslanik UN za status Kosova složili su se da bi trebalo da se nastave razgovori o decentralizaciji, započeti nedavno u Beču, navodi se u saopštenju iz Tadićevog kabineta. Tadić je Ahtisariju predočio načelne stavove o neprihvatljivosti nametnutih i jednostranih rešenja i založio se za proces decentralizacije na Kosovu.

Ahtisari je naglasio da je sadašnje stanje u pokrajini neodrživo i da očekuje da će početak razgovora stvoriti novu dinamiku u rešavanju nagomilanih problema na Kosovu.

Poglavar SPC patrijarh Pavle primio Ahtisarija

Patrijarh Pavle primio je u Patrijaršijskom dvoru u Beogradu Marti Ahtisarija. Patrijarh je Ahtisarija upoznao sa progonom oko 250.000 pravoslavnih Srba i pripadnika etničkih manjina, i to od kada je pokrajina pod zaštitom međunarodnih snaga. "Sada se nadamo da će međunarodna zajednica, zajedno sa Srbima i Albancima učiniti sve što treba da se mir konačno vrati i na Kosovo i Metohiju", naglasio je patrijarh Pavle.

Ahtisari je rekao da je njegova namera da, u saradnji sa vođstvom UNMIK-a, otvori kosovsko društvo, kako bi sve zajednice mogle da žive slobodno. "Moj utisak je da je manastir Dečani jedini pozitivan primer u sadašnjoj situaciji. Nalog i instrukcije Generalnog sekretara Ujedinjenih nacija, kao i zemalja angazovanih u Kontakt-grupi su da se obezbedi zaštita svih zajednica i kulturnog nasleđa. U tome vidim i veliki doprinos koji treba da da Srpska pravoslavna crkva i Vi lično, s obzirom na ogroman uticaj koji imate na narod", rekao je Ahtisari patrijarhu Pavlu.

Za opoziv Tadića

U međuvremenu u Skupštinu Srbije stigao je predlog Srpske radikalne stranke i Socijalističke partije Srbije da republički parlament po hitnom postupku razmotri pitanje pokretanja opoziva predsednika Srbije Borisa Tadića zbog, kako je navedeno, kršenja Ustava Srbije. Radikali i socijalisti su Tadića optužili da je suprotno odlukama Skupštine Srbije pozvao Srbe sa Kosova da izadju na izbore, da ruši pregovaračku poziciju izjavom da albanska nacionalna manjina ima pravo na samoopredeljenje i da istupa u svetskoj javnosti sa planom o rešavanju krize na Kosovu za koji nije dobio saglasnost republičkog parlamenta.

Kako se nezvanično saznaje, ta inicijativa neće biti uvrštena na dnevni red, ali će šefu radikala Tomislavu Nikoliću biti omogućeno da obrazloži svoj zahtev. Neslaganje sa stavovima predsednika Srbije izneo je i ministar za kapitalne investicije Velimir Ilić: "Videli ste  sve stranke su stale na jednu, Demokratska sa predsednikom na drugu. Mi smo u vladi hteli da donesemo određene odluke, prihvatili da predsednik i premijer budu kopredsednici i da vode pregovore i da potpuno sa istim ovlašćenjima uđu u fazu pregovora, ali nam je to izuzetno smetalo što Kabinet predsednika nikako da se prikloni ostalima, što bi mnogo za nas značilo, da budemo jedinstveni oko ovog pitanja, da parlament bude jedinstven i da sve političke strukture nemaju raspravu oko ovoga".

Nema protivljenja Tadićevom predlogu

Da se Vlada Srbije, međutim, ne protivi sa onim što je izneo predsednik Tadić saopštio je savetnik premijera Slobodan Samardžić. On je agenciji Beta rekao da je taj predlog u skladu sa planom Vlade za političko rešenje na Kosovu: "Budući da će u predstojećim razgovorima o budućem statusu Kosova i Metohije položaj Srba i ostalih nealbanskih zajednica biti jedna od glavnih tema, ovaj dokument potvrđuje odgovarajući deo naše državne platforme za razgovore. I za srpski entitet, koji se koristi u dokumentu, iako predstavlja različit termin, u skladu je sa prethodno utvrđenim stanovištem o neophodnosti ustanovljenja autonomnog statusa Srba i ostalih nealbanaca na Kosovu i Metohiji".

Obrazlažući plan predsednika Srbije o stvaranju dva entiteta, njegov savetnik Leon Kojen izjavio je gostujući u Poligrafu TV B92 da bi u sastav srpskog entiteta pored opština sa većinskim srpskim stanovništvom ušle i najveće pravoslavne crkve i manastiri koji se ne nalaze na teritoriji tih opština. Srpske opštine bi, prema njegovim rečima, morale da imaju široku lokalnu samoupravu sa sopstvenom policijom, sudstvom, obrazovanjem, kulturnom politikom, zdravstvenom zaštitom i socijalnom politikom.

Integralni tekst predloga predsednika Srbije Borisa Tadića možete pročitati ovde.

Tadić: Pregovarački tim odluke donosi konsenzusom

Rezolucija nije osnova: Boris Tadiæ (FoNet, arhiva)
Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da se državni pregovarački tim za Kosovo i Metohiju bazira na paritetnoj osnovi i da će se odluke donositi konsenzusom predsednika i premijera Srbije. U intervjuu koji beogradski Blic objavljuje u petak, on je ocenio i da rezolucija skupštine o Kosovu i Metohiji ne može da bude osnova za pregovore, jer je u njoj navedeno samo ono šta Srbija ne želi da prihvati, a u pregovorima će biti reči o onome šta treba prihvatiti i šta je konkretno rešenje.

Tadić je istakao da je Srbiji potrebna platforma koja će precizno definisati rešenja za Kosovo i da je zato on izneo predlog koja podrazumeva celovito KiM sa dva entiteta - srpskim i albanskim, uz očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije.

Prema njegovim rečima, ta platforma podrazumeva da institucije KiM budu izgradjene od srpskih i albanskih institucija, a srpski entitet treba da bude direktno institucionalno vezan za Beograd. "To je jedini način da budu zadovoljeni svi principi - očuvanje teritorijalnog integriteta Srbije, zaštita gradjana u pokrajini, interes albanske strane za suštinskom autonomijom u odnosu na Beograd i interes očuvanja medjunarodnog prava da se ne pravi pravni presedan koji bi mogao po principu domino efekta da destabilizuje ceo region", istakao je Tadić.

On je svoj predlog platforme poslao premijeru Vojislavu Koštunici i Vladi na razmatranje, a o tome je razgovarao i s predsednikom SCG Svetozarom Marovićem i predstavnicima Srba sa KIM, i, kako je rekao, prve reakcije su pozitivne.

Petrič: Motivisati Srbiju

Ambasador Austrije pri UN u Ženevi i bivši visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Volfgang Petrič rekao je u Beču da će biti "umetnost diplomatije" naći rešenje za Kosovo.

Na sednici Kluba stranke Zelenih u austrijskom parlamentu posvećenoj zapadnom Balkanu i predstojećem preuzimanju predsedavanja EU od strane Austrije, Petrič je naglasio da je interesatno da se odustalo od strategije "standardi pre statusa" i krenulo u suprotnom smeru.

"Imamo dva suprotna stava i biće umetnost diplomatije naći rešenje. Već sada mogu da predskažem da će rešenje morati da izrade međunarodni pregovarači", objasnio je Petrič.

U razmatranju celokupnog rešenja ne sme se izgubiti iz vida uloga Srbije u regionu, rekao je on. "Mora se Srbiji kroz neku motivaciju pomoći izlazak iz dileme, i okretanje u pravcu Evrope, jer je Srbija jedna od najvažnijih zemalja regiona i pored mogućeg otcepljenja Kosova", zaključio je Petrič.

Solana: Bez nagodbi o promenama granica

Visoki predstavnik EU Havijer Solana rekao je u Briselu da ne sme biti bilo kakvih nagodbi o promeni granica, vezanih za konačni status Kosova, kakav god taj status bio, javlja Beta.

"Sada ulažemo napore za ustavne promene u Bosni i Hercegovini, ali bez ikakvih teritorijalnih i promena granica, jer bi promene granica na Balkanu bile krajnje složene i platila bi se za to visoka cena, kao što smo videli u prošlosti", rekao je Solana na skupu o "Poukama Dejtonskog sporazuma posle deset godina".

On je rekao da dobro poznaje namere medjunarodnog pregovarača za Kosovo Martija Ahtisarija i predočio da će pregovori o statusu Kosova biti teški, složeni i dugi, ali i da se nada da će Ahtisarijev pregovarački tim, uz pomoć Srbije, konačno doći do rešenja koje će Balkanu doneti trajnu stabilnost.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: