MILOSEVIC PONOVO SEF SOCIJALISTA

Izvor: B92

Nedelja, 26.11.2000.

12:28

Default images
Slobodan Milosevic je u subotu ogromnom vecinom glasova delegata 5. vanrednog Kongresa Socijalisticke partije Srbije ponovo izabran za predsednika partije. Na Kongresu je izabran i Glavni odbor u koji je uslo svih 307 predlozenih kandidata. Skup socijalista u "Sava" centru trajao je do ranih jutarnjih casova. Komentarisuci znacaj ovog kongresa, prvog od osnivanja SPS, a da se partija ne nalazi na vlasti, izabran clan Glavnog odbora i sef kosovskih socijalista Zivorad Igic rekao je da je na njemu "iznad svega manifestovano jedinstvo koje se tice ocuvanja i jacanja partije". Kako javlja Radio B92, on je rekao da se govorilo "veoma otvoreno o tome da smo mi sada opozicija", i ocenio da je "vreme i da nesto naucimo sada, neki put je i dobro da partija bude u opoziciji, jer to pokazuje ko je za tu partiju, ko nije, ko je napusta i ko odlazi...".

Pored Igica, u GO su usli gotovo svi vidjeni socijalisti, kao sto su Milan Milutinovic, Mirko Marjanovic, Ivica Dacic i Bata Zivojinovic. Na spisku kandidata nisu se nasli Gorica Gajevic, Dragan Tomic, Dragomir Tomic, Vlajko Stojiljkovic i Uros Suvakovic. Govoreci o njima, Zivorad Igic je rekao da ce oni nastaviti rad u partiji, dok je za Dragomira Tomica, direktora "Jugopetrola", rekao da se vise ne javlja u SPS.

Izuzev za nekolicinu probranih medija, kongres SPS bio je striktno zatvoren za javnost. Novinari su udaljeni u odvojeni deo "Sava" centra i sve informacije su dobijali posredno od pojedinih delegata koji su izlazili u setnju. Neki od njih su nam rekli da na Kongresu uopste nije bilo disonantnih tonova, neki da je bilo kritike radikala, ali ne i JUL, neki da je kritikovan i JUL. Milosevic se, bar koliko je izvestac B92 u jednom trenutku mogao da vidi, tokom pauza kroz deo Centra u kom su se nalazili iskljucivo delegati Kongresa setao okruzen brojnim telohraniteljima na celu s generalom Sentom Milenkovicem. Dok je prolazio, delegati su zurno ustajali iz fotelja pozdravljajuci ga u stavu “mirno”.

U uvodnom referatu, Milosevic je ocenio da je "nesposobnost patriotskog bloka da sacuva jedinstvo samo delom posledica slabosti SPS, a u vecoj meri preteranih zahteva radikala". On je novu vlast u zemlji okarakterisao kao "placenicku" i "izdajnicku", optuzene za ratne zlocine proglasio je "nacionalnim herojima", a Haski sud "novim Gestapoom". Prema njegovoj oceni, 5. oktobra izvrsen je puc, a u clanstvu SPS posle izbornog poraza je "doslo do traumaticnog reagovanja". Prvi nalet, po njemu, je prosao i "takve reakcije su okoncane". Milosevic je porucio da za clanovima rukovodstva koji su napustili SPS ne treba zaliti. Oni su "koristoljubive kukavice koje su bile u partiji samo zato sto je bila na vlasti". "Neprijateljima nase drzave prioritetan zadatak je rasulo u redovima SPS", ocenio je Milosevic.

Atmosfera koja je vladala oko "Sava" centra nimalo nije podsecala ne prethodne Kongrese. Nigde nije bilo policije, saobracaj nije zaustavljen, a nije bilo ni navodno spontano okupljenih gradjana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

11 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: