Jedan čovek i jedna zemlja

Zbog Studije o izvodljivosti ponovi je u žiži interesovanja nakratko zaboravljeni Nebojša Pavković. Kako on shvata stavove Vlade?

Izvor: B92

Petak, 15.04.2005.

10:06

Default images

Posle izjava da je za potvrđivanje Studije o izvodljivosti, 25. aprila ipak neophodno da se i haški optuženik Nebojša Pavković nađe u Tribunalu, nameće se pitanje kako je moguće da policija ne zna gde je Pavković nalazi, kada se on doskora redovno pojavljivao u javnosti, ali i pitanje ko je odgovoran zbog toga što je on i dalje na slobodi.

Pavkovićev advokat Ljubiša Živadinović kaže da general nije u bekstvu i da će se veoma brzo predati Haškom tribunalu. Živadinović kaže da je obavestio predstavnike vlasti da je stupio u kontakt s Pavkovićem, ali da ne zna tačno gde je general. "Objasnio sam im šta se dešava i oni imaju pravu informaciju, ali niko ne zna, pa ni ja, gde je on tačno", kaže Živadinović.

Sagovornici B92, koji su insistirali na anonimnosti, procenjuju da je policija locirala Pavkovića i da pokušava da iznudi još jednu predaju.

Potpredsednik Pavkovićeve stranke Narodni blok Rodoljub Stanimirović, koji je ostao zapamćen po najavama da će braniti generala koji nema nameru da ide u Hag, kaže da ne može ni da potvrdi ni da demantuje Živadinovićevu izjavu, a da je Živadinović profesionalac. "Mislim da Pavković ne želi dobrovoljno u Hag zbog svog zdravstvenog stanja i zato što smatra da je tamo teško pokazati nevinost", kaže on.

Vlada neće da me hapsi

Dnevnik "Danas" u broju od subote objavljuje pismo Nebojše Pavkovića svom advokatu Ljubiši Živadinoviću.

U pismu, general tvrdi da ponudu Vlade Srbije shvata kao izbor između dobrovoljne predaje i toga da u suprotnom država neće ništa preduzeti, odnosno da ga neće uhapsiti. "Tu poruku sam tako razumeo, jer Vlada nikada do sada nije spominjala da će onaj koji ne odluči da se preda biti uhapšen", navodi se u pismu generala Pavkovića.

On još ističe da ne zna dokle je advokat Živadinović stigao u vezi sa kontaktima sa svedocima, ali da one koji traže novac "treba otkačiti i ići direktno na neposredne učesnike događaja, a to su pripadnici Prištinskog korpusa i Treće armije, pre svega komandanti korpusa, brigada, pukova i bataljona". Pavković na kraju poručuje advokatu da ako može, razgovara sa premijerom Vojislavom Koštunicom kako bi „diplomatskim kanalima” dobio "neko vreme" da završi pripremu odbrane.

I Pavković postavlja uslove

"Pavković od mene traži da danonoćno radim da bih što pre završio pripremu, kako bi on spreman mogao da ode u Hag. On izričito zahteva pripremu odbrane i to uslov za njegov odlazak u Hag, pre ili kasnije. Izvesno je da će ti biti vrlo brzo, ali ne znam tačan datum", kaže Živadinović.

Živadinović je rekao da će u odbrani koristiti istu činjeničnu građu koja se koristi u postupku protiv Slobodana Miloševića u Hagu. On je naveo da će pokušati da stupi u kontakt s komandirima jedinica koji su bili na terenu i koji mogu da daju relevantne podatke o onome što se stavlja na teret svim optuženim generalima.

Dobrivoje Radovanović, direktor Kriminološkog instituta, kaže da je policija dužna da zna gde je Pavković. "To što ona ne zna ili kaže da ne zna gde je Pavković, to je njihov problem. Oni su to dužni, a ako ne znaju, znači da loše rade posao. Građani mogu sumnjati da oni namerno ne žele da hapse ili da mu čak namerno daju informacije da se sklanja, što bi bilo krivično delo, zato što je krivčno delo štititi čoveka koji je optužen za neko krivično delo", kaže on.

Nije strašno što MUP ne zna gde je Pavković

Dragan Šormaz, član skupštinskog Odbora za bezbednost, iz Demokratske stranke Srbije, međutim, u tome ne vidi ništa problematično. "To što policija ne zna gde je Pavković nije nešto strašno, uvek postoje takvi slučajevi i u običnom kriminalu. Kao da ne znate da se nešto tako i ranije dešavalo. To ne znači da se ne zna gde je, recimo, njegova lokacija ili da se neće ubrzo saznati ili da se on neće pojaviti i predati, što ja mislim da će se na kraju dogoditi kao i u svim ostalim slučajevima, verovatno vrlo brzo", kaže on.

Dragan Šutanovac, član Odbora iz Demokratske stranke, smatra da se o odgovornosti može govoriti tek posle provere da li je uopšte izdat nalog za praćenje Nebojše Pavkovića ili se išlo logikom premijera Srbije Vojislava Koštunice da je najbolje čekati predaju. "Očigledno je da pripadnici Bezbednosno-informativne agencije i MUP-a posao nisu uradili onako kako je trebalo, ali postavlja se pitanje da li su operativci uopšte imali nalog od nadležnih organa da prate Pavkovića. U ovoj situaciji je apsolutno neprihvatljivo da haški optuženik, a vidimo da postoji i krivična prijava za neka druga dela, nestane, a da cela država, tj. Studija o izvodljivosti, zavisi od njegovog privođenja Hagu", kaže on.

Dobrivoje Radovanović upozorava da je poreske obveznike neprihvatljivo da policija odgovara sa "ne znamo". "Ne može policija da se izgovara da ne zna. Ona mora da uradi svoj posao ili da se ljudi koji vode policiju sklone i šansu daju ljudima koji znaju da urade posao. Sve do tog trentuka građani mogu da kažu: 'Izvinite, gospodo, mi vas plaćamo od svog poreza, uzimate nam džabe hleb'", kaže on.

Ko će se uzbuditi

Predsednik Vlade Srbije smatra da se ne treba previše uzbuđivati oko upozorenja predstavnika međunarodne zajednice da je za pozitivnu Studiju neophodno da se Pavković nađe u Hagu i tvrdi da se potvrda Studije ne dovodi u pitanje.

Bilo kako bilo, ako 25. aprila kojim slučajem zemlja ne dobije potvrdu Studije, poreskim obveznicima bi neko morao da objasni ko je za to odgovoran.

Tadić: Za dve nedelje

Predsednik Srbije Boris Tadić rekao je u intervjuu za nemački "Velt" da Pavković do sada nije otišao u Hag jer je bilo problema u strukturama MUP-a. Tadić je najavio da će se Pavković u roku od dve sedmice naći u Haškom sudu, dobrovoljno ili posle hapšenja.

Pavkovića u javnosti nema još od jula prošle godine, kada je proceduru izručenja uručivanjem optužnice Okružnom sudu u Beogradu pokrenuo Vuk Drašković. Danas Pavkovića traže dva suda, domaći, za organizovan kriminal, i međunarodni, za ratne zločine.

Batić: Mladić u Srbiji

Lider Demohrišćanske stranke Srbije Vladan Batić kaže da je haški optuženik Ratko Mladić u Srbiji.

Ponovivši tvrdnju da je Mladić u Srbiji, Batić je za TV BK rekao da su u Mladićevom obezbeđenju dugo bili Branislav Puhalo, nekadašnji oficir Vojske Jugoslavije, a danas funkcioner Vojske SCG Dragomir Pećanac, i jedan od službenika na značajnoj funkciji u današnjoj Vladi Srbije, čije ime nije naveo.

Batić je izjavio i da je neimenovan službenik Vlade, na jednom ozbiljnom poslu u Srbiji, Mladića obezbeđivao i pratio ga na utakmicama, po restoranima i na sličnim mestima po nalogu tadašnjeg pukovnika, sada generala i načelnika Vojno-bezbednosne agencije Svetka Kovača.

Batić je rekao da lažu svi koji tvrde da Mladić nije u Srbiji, uz ocenu da ne vredi bukom i galamom pokušavati falsifikovati istinu, jer se ona ne može sakriti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

23 h

Podeli: