ROBERTSON OSUDIO NAJNOVIJE NAPADE

Izvor: B92

Četvrtak, 23.11.2000.

17:55

Default images
Generalni sekretar NATO Dzordz Robertson i Savet NATO izrazili su "duboku zabrinutost" i osudili najnovije oruzane napade, ubistva i ranjavanja srpskih policajaca i zvanicnih predstavnika SRJ na Kosovu i na administrativnoj granici sa Srbijom, podvukavsi resenost NATO da "osigura bezbednost za sva lica na Kosovu", saopstio je jedan predstavnik u sedistu Atlantskog saveza u Briselu. Roberston je to istakao u odgovoru na pismo koje mu je povodom najnovijih teroristickih napada na Kosovu i u samoj Srbiji juce uputio jugoslovenski predsednik Vojislav Kostunica.

Robertson je u pismu upucenom Kostunici zatrazio da predsednik SRJ "osigura da ce bezbednosne snage SR Jugoslavije ispoljiti uzdrzanost i potpuno se pridrzavati odredbi Vojno-tehnickog sporazuma" o saradnji i kontaktima jugoslovenskih i medjunarodnih vojnih snaga u zoni Kosova. Generalni sekretar NATO dodaje da je predsednik Kostunica "s pravom ukazao na obaveze strana da postuju celovitost Zone kopnene bezbednosti, u skladu sa Vojno-tehnickim sporazumom".

On je naveo i da je "zapovednik Kfora, general Kabidjozu odmah nalozio svojim snagama da pojacaju patroliranje i nadzor administrativne granice izmedju Kosova i Zone kopnene bezbednosti. Kfor nastavlja da ulaze napore kako bi osigurao uslove bezbednosti na Kosovu i sprecio bilo kakvu ilegalnu aktivnost preko administrativnih medja ili granica. Ja vas uveravam, gospodine predsednice, da Kfor strogo postuje sve odredbe svog mandata", istice u pismu Kostunici generalni sekretar NATO. Robertson u pismu Kostunici kaze da "deli njegovu zabrinutost zbog eskalacije nasilja u zoni kopnene bezbednosti" i "najodlucnije osudjuje bombaski napad" u Pristini na kucu predstavnika SRJ za saradnju sa UNIMIK-om.

Robertson je podvukao i da su "clanovi Saveta NATO u sredu na sastanku takodje izrazili duboku zabrinutost zbog ovih dogadjaja" i rekao da "duboko zali zbog gubitaka zivota i ranjavanja lica" u ovim napadima. Robertson je istakao da su Kfor i UNMIK odmah pokrenuli istragu oko ovih incidenata, "ukljucujuci minobacacki napad na lokalnu policiju u podrucju Dobrosin-Koncul" i napad na sediste predstavnika SRJ u Pristini.

Jedan zvanicnik NATO je novinarima rekao da su predstavnici Kfora, povodom ovih incidenata, vec stupili u kontakt sa oficirima Vojske Jugoslavije, u sklopu Vojno-tehnickog sporazuma, "sto je pravi okvir za razmatranje pitanja Zone kopnene bezbednosti".

On je takodje potvrdio da su snage Kfora, u dva odvojena incidenta, u sredu sprecile deset muskaraca u crnim uniformama sa oruzjem i komunikacionom opremom i jedan kamion pun oruzja da predju administrativnu granicu izmedju Kosova i Srbije.

Funkcioner u sedistu Atlantskog saveza je preneo i ocenu da je "pismo Kostunice i njegova sadrzina-znak konstruktivnog postupanja". "To je 'poslovan' pristup. NATO je zadovoljan zbog toga i jugoslovenskom predsedniku je zato uzvratio takodje 'poslovnim' odgovorom", dodao je ovaj zavnicnik.

Kostunica je u pismu koje je u sredu uputio generalnom sekretaru NATO-a Dzordzu Robertsonu izrazio ocekivanje da medjunarodne snage na Kosovu (Kfor) ubuduce nece dopustiti da se ponavljaju ubistva na Kosovu i na administrativnoj granici sa Srbijom. Pozivajuci se na Rezoluciju Saveta bezbednosti UN 1244 i Vojno-tehnicki sporazum iz Kumanova, jugoslovenski predsednik je istakao da je Kfor "duzan da ne dopusti upade naoruzanih lica u Zonu kopnene bezbednosti sa teritorije iza administrativne granice Kosova".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

19 h

Podeli: