NASTAVAK POLEMIKE OKO RTS

Podeli

U Vladi Srbije u ponedeljak su, jedna za drugom, odrzane konferencije za stampu clanova Vlade iz SPS, a potom potpredsednika Vlade iz DOS Nebojse Covica. Kako javlja Radio B92, tema je bila sednica Vlade na kojoj je dogovoreno da Upravni odbor, Direktorijum i uredjivacki tim RTS paritetno sacinjavaju predstavnici DOS, SPS i SPO, i naknadne odluke DOS da na to ne pristane.

Premijer Milomir Minic je rekao da su paritetne rukovodece strukture RTS dogovorene sporazumom o raspisivanju vanrednih parlamentarnih izbora u Srbiji. Pokazujuci stenogram sa sednice, on je naglasio da je ta odluka doneta konsenzusom. Istakavsi da se odluke Vlade formalno potpisuju nakon sednice, a to je Covic odbio da ucini, Minic je dodao da je u pitanju nevidjen pokusaj manipulacije od strane DOS. "Predstavnici DOS dobili su neke instrukcije, te je Covic dao suprotnu izjavu i time dokazao neozbiljnost u DOS", rekao je Minic i dodao da predstavnici SPS ni na koji nacin nece pokusati da upadnu u Televiziju, niti da opstruiraju njen rad. DOS je trenutno mnogo mocan, ali je jasno do koje mere je DOS ucinio prevaru. Minic je predvideo da ce, ukoliko se ovakva praksa nastavi, predstojeci izbori biti ne demokratski vec revolucionarni.

Potpredsednik Covic je, odgovarajuci na Miniceve reci, rekao da se "na Vladi Srbije uopste nije glasalo". "Necu da polemisem s njima da li su u pravu ili nisu u pravu, ali ja to necu da potpisem, a dok ne potpisem, ta odluka ne moze da se sprovede. Kada bih odlucio da polemisem onda bih s njima polemisao o poslednjih pet godina. A sada, ako mozda i nismo u pravu, neka vide kako je to kada oni nisu bili u pravu. Polemiku s Minicem necu da vodim na tu temu jer znam kako ga boli ta tehnilogija kada se okrene u suprotnom smeru. Ali, sta da mu radim", rekao je Covic. On je naglasio da je DOS spreman da prihvati paritetan Upravni odbor u koji bi usli i ljudi iz RTS, ali samo u slucaju da na mestu direktora kuce do izbora bude Nened Ristic, a da glavni i odgovorni urednik bude Gordana Susa. "Nisu gradjani zapalili RTS kako bi se sada u njega vracali oni koji su godinama sa ekrana sirili govor mrznje", dodao je Covic.

Koministar informisanja Ivica Dacic je na konferenciji za novinare SPS rekao da je u sastavljanju predloga za paritetno rukovodstvo RTS ucestvovala i ministar informisanja iz DOS Biserka Matic i pokazao njen potpis na predlogu. "Meni je i drago sto se ovo desilo jer se pokazalo da su oni koji su seli na vlast cak i gori nego sto smo mi bili dok smo bili vlast i da nam nece trebati toliko vremena kao ovima da se vratimo na vlast", rekao je Dacic.

Odgovarajuci kasnije na pitanje zasto je Matic potpisala predlog, Nebojsa Covic je naglasio da je ona verovatno prvo mislila da je to u redu, a potom cvrsto zauzela stav protiv. "Dobio sam kompletnu podrsku svih predstavnika DOS, predsednistva DOS, da ne mozemo vratiti nesto sto je proslo i ne mozemo stalno ucestvovati u nekakvim kompromisima i vracanju politickog tocka unazad. Sada su svi fini, dobri domacini, svi drze do reci, super. Jednom mozda i mi ne drzimo do reci u odnosu na njihovih sto hiljada miliona puta. Za nas je na tu temu s njima zavrsena diskusija. Da su oni pobedili, imali bismo privilegiju da biramo banderu na koju bi nas vesali", zakljucio je Covic, javlja B92.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.