Razgovori kad se ispune uslovi

Predsedavajući OEBS-a Dimitrij Rupel, izjavio je da se o budućnosti Kosova neće razgovarati dok se ne poštuju prava manjina.

Izvor: B92, Beta

Petak, 14.01.2005.

19:10

Default images

Rupel, koji je ministar spoljnih poslova Slovenije, smatra da niko ne veruje da se pitanje rešavanja statusa može još dugo odlagati, pošto je Kosovo važno i goruće pitanje. "Diskusija o budućnosti Kosova je time neizbežna. Međutim, bez nekih preduslova nije moguće početi razgovore", rekao je Rupel u Beču i dodao da je koncept "standardi pre statusa" i dalje važan.

Rupel je kazao da je tokom nedavne posete Kosovu, stekao utisak da kosovski političari shvataju da moraju poštovati prava manjina, a da kosovski Srbi moraju prihvatiti da je Kosovo njihova država, a Priština glavni grad, a ne Srbija i Beograd. Rupel je rekao i da su se kosovski Srbi pokajali što nisu izašli na izbore, naglasivši da će, bar sudeći po razgovorima vođenim na Kosovu, tamošnji Srbi polako pokušati da se približe kosovskim institucijama.

On je dodao da je dobro što je Slovenija u ovom trenutku preuzela predsedavanje OEBS-om jer ona najbolje razume probleme na jugoistoku Evrope, posebno na Kosovu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: