"Razgovor uz šolju čaja" sa svedokom

Iskazom dvoje francuskih državljana pred Haškim tribunalom nastavljeno je suđenje Slobodanu Miloševiću.

Izvor: B92

Utorak, 11.01.2005.

08:37

Default images

Bolničarka Iv Krepen, koja je bila u sastavu mirovnih misija u BiH i Hrvatskoj 1994. i 1995. godine, rekla je da su Srbi u bivšoj Jugoslaviji bili ugroženi i da su Srbi u Hrvatskoj bili žrtve napada Hrvata. Masakr na pijaci "Markale" u Sarajevu je, prema njenim rečima, delo muslimanskih snaga, "što su potvrdili i svi međunarodni eksperti, kao i oficiri na terenu".

Ona je još rekla da, boraveći na Kosovu 1998. i radeći u bolnici u Peći, nije videla da srpske snage bezbednosti zlostavljaju ili hapse Albance.

Predsedavajući sudija Patrik Robinson je upozorio Miloševića da veći deo svedočenja nije relevantan, jer je reč o utiscima svedoka. "Ovo liči na razgovor uz šolju čaja na terasi", rekao je Robinson. Svedokinju je unakrsno ispitivala glavna tužiteljka Karla Del Ponte. To je prvi put od početka suđenja 12. februara 2002. godine da Del Ponteova ispituje nekog  svedoka.

U nastavku procesa, svedočio je i suprug Krepenove, francuski lekar i pukovnik Patrik Bario. On je, između ostalog, izneo i tvrdnje o vezama Al Kaide i terorista na Kosovu i u  Bosni. Bario je izneo i drugačije viđenje akcije oslobađanja francuskih pilota koje je  zarobila Vojska Republike Srpske 1995. godine od zvaničnog, rekavši da su francuski političari izmislili navodni otkupni zahtev od "nekoliko miliona evra" kako bi uzeli taj novac. On je objasnio da je komantant VRS Ratko Mladić tada samo tražio da se simbolično i javno rukuje sa prvim čovekom francuske vojske, a da su zahtev za otkupom iskonstruisali francuski obaveštajci. Tokom ovog svedočenja, sudije su nekoliko puta  postavljale pitanje izvora iz kojih je svedok dobio informacije koje je predočio sudu.  

Bario je predstavljen i kao član državne francuske grupe koja analizira i predviđa  moguće terorističke napade na tu zemlju. Svedočenje Barioa nastavlja se u sredu. Posle  njega će svedočiti bivši šef pregovaračkog tima zvaničnog Beograda u Rambujeu 1999. i  potpredsednik Vlade Srbije u to vreme, Ratko Marković. TV B92 ce u okviru Proces TV-a od 9.30 nastaviti da prenosi suđenje Slobodanu Miloseviću.

Kej opet traži povlačenje

Branioci dodeljeni Slobodanu Miloševiću ponovo su tražili od Haškog tribunala da se povuku sa tog položaja. Britanski advokati Stiven Kej i Džilijen Higins su se, kako je u ponedeljak objavljeno u Hagu, 28. decembra obratili predsedniku Tribunala Teodoru Meronu zahtevajući da im izađe u susret i oslobodi ih obaveze da budu dodeljeni branioci, a uz obrazloženje da ne mogu da obavljaju tu dužnost u situaciji u kojoj optuženi odbija da s njima sarađuje, za B92 iz Haga javlja specijalni izveštač Miloš Milić.

Kej se u oktobru 2004. sa istim zahtevom i sličnim obrazloženjem obratio Sudskom veću Patrika Robinsona, koje je 7. decembra taj zahtev odbilo. To veće je naložilo advokatima da ostanu u pripravnosti kako bi, u slučaju pogoršanja zdravstvenog stanja Miloševića, mogli da preuzmu vođenje njegove odbrane.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: