Abas: Palestinci spremni za mir

Palestinski lider Mahmud Abas rekao je da su Palestinci "spremni za mir" sa Izraelom.

Izvor: B92

Ponedeljak, 10.01.2005.

10:07

Default images

Govoreći, dan pošto je izabran za palestinskog lidera, Abas je rekao da želi što pre da obnovi mirovne pregovore sa Izraelom. "Pružamo svoje ruke ka našem susedu. Spremni smo za mir, mir baziran na pravdi. Nadamo se da će njihov odgovor biti pozitivan", rekao je Abas.

Palestinski lider je pozvao na nastavak mirovnih pregovora zasnovanih na medjunarodnom mirovnom planu "mirovna mapa".

Abas, koji je poznat i po nadimku Abu Mazen, osvojio je 62,32 odsto glasova na jučerašnjim izborima koji su organizovani nakon smrti palestinskog lidera Jasera Arafata u novembru prošle godine.

Hamas će sarađivati s novim predsednikom

Palestinski radikalni pokret "Hamas" saopštio je da će sarađivati s novim predsednikom Palestinske uprave Mahmudom Abasom, uprkos sumnjama tog pokreta da je bilo napravilnosti tokom nedeljnih izbora.

Islamistička militantna grupa, kao i Islamski Džihad bojkotovali su izbore.

Buš: Važnost izbora

Predsednik SAD Džordž Buš ocenio je da su izbori za palestinskog lidera neophodan korak ka formiranju palestinske države i obećao pomoć Mahmudu Abasu, prenose agencije. U Bušovoj pisanoj izjavi se navodi da su palestinski izbori i parlamentarni izbori koji će uslediti za nekoliko meseci suštinski važni za uspostavljanje suverene, nezavisne, održive, demokratske i mirne palestinske države koja može da živi pored bezbednog i sigurnog Izraela.

Izrael pozdravio pobedu Abasa

Izrael je zadovoljan ishodom palestinskih izbora i zahteva od Abasa da se pre početka bilo kakvog dijaloga obračuna s naoružanim grupama. "Uskoro počinje nov proces. Došlo je do značajne promene i nadam se da nova palestinska uprava odražava promenu koja se dogodila i u palestinskom narodu", izjavio je opozicioni lider Šimon Peres, koji u ponedeljak zvanično preuzima funkciju drugog čoveka Vlade Izraela.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: