Skupština zasedala i u subotu

Skupština nije raspravljala o nadležnostima institucija u postupcima koje prosledi haški tribunal.

Izvor: B92

Subota, 11.12.2004.

09:50

Default images

Iako je bilo najavljeno da se na dašnjoj sednici Skupštine Srbije nađe Predlog o izmenama i dopunama zakona o organizaciji i nadležnostima državnih organa u postupku protiv ratnih zločinaca, kojim se stvaraju pravni uslovi za preuzimanje slučajeva od Haškog tribunala, Skupština Srbije je subotnju sednicu završila raspravom o Predlogu izmena i dopuna Zakona o lokalnoj samoupravi.

Prema Predlogu tog zakona, predviđeno je da učešće lokalne samouprave u porezu na plate bude povećano sa 30 na 40 odsto zbog ukidanja poreza na promet, iz kojeg su opštine finansirane, a da bude promenjen i način raspodele sredstva iz budžeta Srbije, iz kojeg će mesečno biti prebacivana sredstva u budžete lokalnih samouprava. Predstavnici svih poslaničkih grupa, sem G17 plus, ocenili su da se novim načinom finansiranja opština povećava zavisnost lokalne samouprave od centralnih vlasti.

Kako je najavljeno, sledi rasprava o Predlogu zakona o raspodeli transfernih sredstava iz budžeta Srbije, koja će biti nastavljena u ponedeljak, a tek nakon završetka rasprave o tom predlogu zakona, uslediće nova sednica na kojoj će se raspravljati o nadležnostima državnih institucija u procesima koje prosledi Tribunal. Nova zakonska rešenja iz te oblasti, predviđaju, između ostalog, da tužilac, u slučaju prepuštanja nekog slučaja domaćem pravosuđu, krivično goni optuženog na osnovu činjenica na kojima se zasniva optužba pred Haškim tribunalom. Takođe, ovim aktom se omogućuje da u ustupljenim slučajevima budu korišćeni dokazi koje je prikupilo Tužilaštvo Haškog tribunala, a predstavnicima Tribunala omogućuje se da prisustvuju svim fazama krivičnog postupka pred domaćim sudom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

23 h

Podeli: