Siromaštvo samohranih porodica

Problemi samohranih porodica su dublji i višeslojniji od problema bilo koje druge grupe u Srbiji.

Izvor: B92

Ponedeljak, 06.12.2004.

14:38

Default images

Kako su naveli predstavnici organizacije "Snaga prijateljstva" predstavljajući istraživanje siromaštva i problema samohranih porodica, siromaštvo tih porodica je osam puta veće nego ono u opštoj populaciji u Srbiji, a da je posebno težak položaj samohranih porodica iz izbegličke i interno raseljeničke populacije.

Istraživanje je rađeno na uzorku od 507 porodica s 1.571 članom na teritoriji centralne Srbije i pokazalo je da 70 odsto samohranih porodica, u odnosu na 10 odsto ukupnog stanovništva Srbije, živi ispod linije siromaštva iz 2002, s mesečnom potrošnjom manjom od 4.500 dinara.

Osim toga, 75 odsto dece do 18 godina iz samohranih porodica je u zoni dubokog siromaštva, a ako se linija utvrdjena 2002. godine uveća za inflaciju, što bi značilo da iznosi 6.000 dinara, ispod nje je skoro 83 odsto porodica i skoro 86 odsto dece.

Čak 45 odsto samohranih porodica žive kao podstanari, 29 odsto ih živi u zajedničkom stanu ili u kolektivnom centru, a skoro polovina porodica s više od tri člana živi u prostoru od oko 30 “kvadrata”.

Samohrane roditelje opterećuju nedostatak novca, nezaposlenost, nerešeno stambeno pitanje, problemi zaštite zdravlja, neretko i zlostavljanja bivših supružnika i nemogućnost ostvarivanja prava na pomoć, posebno u slučaju nestalih supružnika, što je nepostojeća kategorija u domaćim propisima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

10 h

Podeli: