Radojević: bez promena za Vladu

Izvor: B92

Nedelja, 26.09.2004.

17:48

Default images
Miodrag Radojević ocenjuje da su glavne teme razgovora Koštunica-Tadić parlamentarni izbori i novi Ustav.

Istraživač Instituta političkih studija Miodrag Radojević, kaže da se razgovori između predsednika DS i DSS Borisa Tadića i Vojislava Koštunice, vode u trenutku kada se čini da se odnosi njihovih stranaka poboljšavaju. Ipak, teme razgovora, kako smatra Radojević, nisu postizborne koalicije, kako se to javnosti predstavlja, već rekonstrukcija Vlade Srbije ili raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora i donošenje novog Ustava. Prema njegovim rečima, taktiziranje DS oko prihvatanja rekonstrukcije Vlade Srbije, ne znači da je ta stranka za raspisivanje prevremenih izbora jer bi im se oni mogli obiti o glavu.

"Možemo da pretpostavimo da jedna od osnovnih kočnica u ovom pregovaračkom procesu između Koštunice i Tadića, koji bi mogao potrajati i nešto duže, jeste ulazak DS u Vladu Srbije. Racionalna osnova za ulazak DS u Vladu ne proističe samo iz činjenice da bi ta Vlada bila stabilna, već da bi to, na izvestan način, dovelo do stvaranja ravnoteže odgovornosti između stranaka koje su u Vladi", rekao je Radojević.

Radojević, međutim, smatra da u ovom trenutku, kada je reč o daljoj sudbini Vlade, neće doći do velikih promena, osim što će od sada, umesto SPS, potrebnu većinu Vladi Srbije obezbeđivati DS. Za Radojevića, pored pitanja dalje sudbine Vlade, Tadić i Koštunica imaju još jednu važnu temu koja je i zajednička tema razgovora Koštunice i potpredsednika Srpske Radikalne stranke Tomislava Nikolića, a to je izlazak Srba na kosovske izbore. "Očekujemo da će biti postignut jedinstven stav. I do sada, kada je bio u pitanju rad nove Vlade u pogledu kosovskog pitanja, vidimo da je postignut značajan stepen konsenzusa, ne samo unutar vlasti, već i sa opozicijom. Mislim da Koštunica upravo to i radi, on pokušava da postigne saglasnost, ne samo sa DS već i sa SRS", kaže Radojević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: