PAK: KOSTUNICA IMA PUNU PODRSKU EVROPSKOG PARLAMENTA

Izvor: B92

Ponedeljak, 16.10.2000.

16:34

Default images
Predsednik SRJ Vojislav Kostunica zasluzuje punu podrsku Evropskog parlamenta koji ce uciniti sve sto moze kako bi SR Jugoslavija sto pre dobila neophodnu pomoc, izjavili su u ponedeljak u Beogradu clanovi delegacije Evropskog parlamenta. "Dosli smo da cestitamo narodu Srbije na pobedi demokratije" i pozdravimo povratak srpskog naroda u Evropu gde je oduvek i pripadao, izjavila je predsednica Delegacije Doris Pak na konferenciji za novinare kojoj su prisustvovali i prvi potpredsednik Delegacije Johanes Svodoba i predstavnik EU u Beogradu Majkl Grejem. Delegacija evropskog parlamenta se sastala sa Kostunicom i predstavnicima politickih partija, medija i civilnog drustva, a Pakova je izjavila da su sa Kostunicom razgovarali o problemu nestalih lica i politickih zatvorenika i da su se pritom zalozili za pustanje svih politickih zatvorenika, kako albanskih, tako i srpskih. Ona je navela da je Kostunicu zamolila da oslobodi albansku pesnikinju i lekaru Floru Brovinu, dok je Svoboda ocenio da bi pustanje politickih zatvorenika "predstavljalo jasan signal promena u politickoj klimi". Predstavnici Evropskog parlamenta su izjavili da probleme u odnosima Srbije i Crne Gore treba resiti sto pre i dodali da ce prihvatiti svako demokratski postignuto resenje, dodajuci da, sa druge strane, pitanje Kosova nije na dnevnom redu i da ga treba ostaviti za "blizu ili dalju buducnost", nakon sprovodjenja demokratskih promena. Odgovarajuci na pitanje novinara, Doris Pak je izjavila da se Kostunica drzi svih ugovora koje je SRJ potpisala i da, izmedju ostalog, prihvata i Haski tribunal. Predsednica delegacije Evropskog parlamenta je navela da bivsem predsedniku Slobodanu Milosevicu koji je optuzen za ratne zlocine treba suditi, ali je naglasila da "to nije prvi korak koji treba napraviti" i da je to pitanje koje ce biti reseno "srednjorocno ili dugorocno". Pakova je navela da EU ima moralnu obavezu da pomogne SR Jugoslaviji ciji je narod dugo patio pod diktaturom, dok je Svoboda naglasio da je interes EU pre svega da u susedstvu ima politicki i ekonomski stabilne drzave i da se to odnosi ne samo na SRJ vec i na ostale zemlje bivse Jugoslavije. Doris Pak je saopstila da je predsedavajuca Evropskog parlamenta Nikol Fonten pozvala Kostunicu da sledece nedelje poseti Strazbur, a najavila je i da ce delegacija Evropskog parlamenta u prvoj polovini decembra ponovo doputovati u SR Jugoslaviju, prenosi Beta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

17 h

Podeli: