Svilanović: Mladić jedini uslov za izlaznu strategiju Haga

Izvor: B92, Beta

Utorak, 02.12.2003.

12:48

Default images

Hapšenje bivšeg vojnog lidera bosanskih Srba Ratka Mladića praktično je jedini uslov da se kompletira izlazna strategija Haškog tribunala, rekao je u utorak ministar spoljnih poslova Srbije i Crne Gore Goran Svilanović. U telefonskoj izjavi iz Mastrihta, gde učestvuje na ministarskom sastanku OEBS, Svilanović je za Betu preneo da su nastavak saradnje sa Haškim tribunalom i očekivanja koja su pred novom vladom, posle izbora u Srbiji, bili glavna tema njegovog razgovora sa britanskim ministrom za evropske integracije Denisom Mekšejnom. "Britanski interes sličan je našem, a to je da se izlazna strategija što pre kompletira. Uslov za to je praktično jedan, a to je hapšenje Mladića", rekao je Svilanović.

Svilanović je Radiju B92 rekao da očekuje “ohrabrujuću poruku” iz Brisela, sa sastanka šefova diplomatija NATO u vezi sa članstvom SCG u programu Partnerstvo za mir, ali i ponavljanje već postavljenih i dobro poznatih uslova: “Dajte da se vratimo na ono što je suštinsko, a u ovom je trenutku suštinski da uverimo ceo svet da smo veoma ozbiljni kada je u pitanju hapšenje Mladića i da nema političkih prepreka da on bude uhapšen, osim ukoliko nije na teritoriji naše zemlje, a i ako nije da onda zaista uverimo sve da nije. Onda bismo sklonili tu prepreku i zaista bismo mogli da računamo na ubrzanje ovog postupka. Mislim da je moglo da bude i pre, da je bilo fleksibilnije politike upravo među ključnim zemljama članicama NATO-a i Partnerstva za mir, ali to je politika koji su oni definisani i koju nazivamo politikom uslovljavanja. Pravac kretanja naše zemlje se neće promeniti ni posle ovih izbora”, kazao je Svilanović.

Svilanović je naglasio da “nema nikakvu dilemu” da će i naredna Vlada – koja bude formirana nakon decembarskih izbora – za cilj imati ulazak u EU i Partnerstvo za mir: “To se neće promeniti, to će ostati ciljevi svake nove vlade u Srbiji, jer to su nacionalni interesi. Nemoguće drugačije ih definisati, nego upravo ovako kako smo ih definisali. Uopšte nemam dilemu da će izbori u Srbiji samo ohrabriti naše partnere u međunarodnoj zajednici da nastave pomoć integracije i u EU i u Partnerstvo za mir. Nemam, dakle, nikakvu dilemu oko rezultata izbora, pošto uopšte ne vidim prostora da drugačije bude formirana ova vlada, osim one koja će okupiti one koji su 2000. i 2001. bili zajedno. Da li sve ili neke od njih, to ne mora da bude od odlučujućeg značaja”, kazao je Svilanović. 

Odluku o odobravanju finansijske pomoći Srbiji i Crnoj Gori trebalo bi da donese američki kongres, 31. marta. Medju uslovima koje Srbija treba da ispuni kako bi dobila pomoć od 100 miliona dolara, pored saradnje sa Hagom i poštovanja Dejtonskog sporazuma, u predlogu američkog zakona o finansijskoj pomoći stranim zemljama, ove godine prvi put se pominje i hapšenje bivšeg komandanta bosanskih Srba, Ratka Mladića. S druge strane, izručenje Mladića Hagu pominje se i u kontaktima zvaničnika Srbije i Crne Gore sa predstavnicima Evropske Unije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

17 h

Podeli: