Dijalog počinje polovinom oktobra

Izvor: B92

Sreda, 24.09.2003.

09:24

Default images

Dijalog Beograda i Prištine o konkretnim životnim pitanjima počeće polovinom oktobra, odlučila je Kontakt-grupa. Na sastanku u Njujorku, Kontakt grupa je u utorak uveče podržala predlog šefa UNMIK Harija Holkerija da u Beču počne dijalog Vlade Srbije i Crne Gore i prelazne uprave na Kosovu. "Kontakt-grupa je ponovila da međunarodna zajednica neće prihvatiti pokušaje bilo koje strane da prisvoji ili definiše pitanje konačnog statusa Kosova", navodi se u saopštenju sa sastanka. Kontakt-grupa istakla je potrebu da "standardi budu razmatrani pre statusa", odnosno da budu postignuti dobro upravljanje, izgradnja poverenja i pomirenje pre razmatranja najosetljivijeg pitanja, a to je konačan status Kosova. Ministar inostranih poslova Srbije i Crne Gore Goran Svilanović izjavio je za B92 da mu je Holkeri posle tog sastanka saopštio da će dijalog početi uz učešće najviših predstavnika Beograda i Prištine. Svilanović je rekao da bi posle prvog sastanka rad bio nastavljen u okviru radnih grupa. “Očekujemo da će biti predstavnika Srba u delegaciji Kosova, onih koji su ministri u Vladi Kosova, a da će im ekspertsku pomoć pružiti UNMIK. Mi imamo platformu za te razgovore, šef našeg tima biće šef Koordinacionog centra za Kosmet Nebojša Čović, i pripremamo se za dijalog, želimo da on počne i bude koncentrisan na pitanja oko kojih će verovatno još biti razgovora. Holkeri će kroz dodatne konsulatacije verovatno precizirati početne osnove”, kaže Svilanović.

Nebojša Čović je za B92 izjavio da dijalog Prištine i Beograda treba da predstavlja fazu na putu dostizanja standarda za konačan status. “U dijalogu nema mesta i mogućnosti da se priča o konačnom statusu, pa to treba da budu zaboravljene teme. Očekujem da vrlo visoki zvaničnici budu na početnom sastanku jer vidim da vladaju raznorazni strahovi, na svim stranama. Problem Kosova i Metohije nije ničiji individualan problem i nije za varijante ‘vrućeg krompira’”, kaže Čović.

Datum početka dijaloga Holkeri će saopštiti posle konsultacija sa zvaničnicima Evropske unije. Holkeri je na sastanku Kontakt-grupe ponovio da delegacija Kosova treba da bude multietnička, da u dijalogu učestvuje delegacija Srbije, da dijalogom predsedava on, a da mu prisustvuju predstavnici Kontakt-grupe, EU, NATO i SAD.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

17 h

Podeli: