Dinkić: Reformisti bez strategije i vizije razvoja

Izvor: B92

Ponedeljak, 07.07.2003.

08:47

Default images

Guverner Narodne banke Srbije Mlađan Dinkić ocenio je da je prvo polugodište ove godine "ekonomski najlošije od početka reformi". "Jedinu nespornu pozitivnu ocenu zaslužuje održanje makroekonomske stabilnosti zahvaljujući usklađenoj monetarnoj i fiskalnoj politici", rekao je Dinkić. On je rekao da je prvo polugodište završeno sa inflacijom od 3,7 odsto, što je i njen najniži rast od 1969, i da je istovremeno deficit srpskog budžeta niži od planiranog. "Svi ostali ekonomski pokazatelji su loši, a neki čak i alarmantni", rekao je Dinkić. Kao jedan od uzroka takvog ekonomskog stanja Dinkić navodi donošenje Ustavne povelje i stvaranje "nefunkcionalne državne zajednice koje je potpuno zakočilo reforme u Srbiji".

Dinkić je primetio da ima i objektivnih razloga za slabu ekonomsku polusezonu, jer je bilo dosta praznika i neradnih dana, a naveo je i udržanost investitora zbog ubistva premijera Srbije Zorana Đinđića. Kao subjektivne razloge loših ekonomskih pokazatelja Dinkić ističe "odsustvo strategije i vizije razvoja i lošu organizaciju administracije za sprovođenje reformi". "Čak i dobri zakoni koji su doneti nisu kooordinirani, pa jedan dobar zakon nema oslonac u drugom. Recimo, Zakon o lizingu je odličan, ali on može da da efekte tek uz izmenu poreskih propisa", rekao je Dinkić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

15 h

Podeli: