Sreda, 31.07.2019.

13:14

Turska štiti svoje interese na Kipru

Turska je odlučna da zaštiti svoje interese na Kipru i u istočnom Mediteranu, saopšile su turske vlasti nakon sastanka Nacionalnog saveta za bezbednost.

Izvor: Tanjug

Turska štiti svoje interese na Kipru

Tokom sastanka kojim je predsedavao turski predsednik Redžep Tajip Erdogan, turski Nacionalni savet za bezbednost je potvrdio nameru Ankare da zaštiti turska prava i interese kao i prava kiparskih Turaka na istočnom Mediteranu, a u skladu sa odredbama međunarodnog prava.

"Turska poštuje svoje prava i obaveze u skladu sa međunarodnim pravom i očekuje isto ponašanje od svojih saveznika", navodi se u saopštenju nakon sastanka.

Atina optužuje Ankaru da podriva bezbednost u regionu Istočnog Mediterana i Ekskluzivne ekonomske zone oko Kipra bušenjem nafte i gasa u tom delu.

Atina i Nikozija zahtevale su da reaguje i Evropska unija povodom aktivnosti Ankare u istočnom Mediteranu, na šta je Brisel odgovorio da će pokrenuti sankcije protiv Turske ukoliko turski vlasti ne obustave aktivnosti u tom delu mora.

Nedavno je reagovala i Ankara, navodeći da su njihove aktivnosti usklađene s turskim interesima i međunarodnim pravom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija: Kinezi, nerazumni ste

Veliki sporazum o gasovodu između Rusije i Kine navodno je u zastoju zbog onoga što Moskva smatra "nerazumnim zahtevima Pekinga u pogledu cena i nivoa snabdevanja".

8:35

3.6.2024.

18 h

Podeli: