Petak, 09.11.2012.

00:19

Danas je Dan borbe protiv fašizma

Međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma obeležava se danas, a centralnu državnu manifestaciju predvodiće ministar prosvete Žarko Obradović.

Izvor: Tanjug

Default images

Ceremoniji će, kako je saopšteno iz Odbora za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije, koji je i organizator centralne državne ceremonije, prisustvovati predstavnici Skupštine i Vlade Srbije, veterani iz Drugog svetskog rata, preživeli zatočenici logora smrti i Holokausta, kao i nosioci Ordena narodnog heroja.

Obeležavanju Dana borbe protiv fašizma prisustvovaće i nosioci najviših ratnih odlikovanja i medalja za hrabrost, predstavnici diplomatskog kora, jevrejske i romske zajednice, verskih zajednica, naučnih instituta, muzeja, arhiva, ugledne ličnosti iz oblasti kulture, nauke i obrazovanja.

Centralnu državnu manifestaciju čini koncert "Poruka ljubavi i čovečnosti iz hrama knjige" u kome će učestovati Kraljevski gudači Svetog Đorđa pod upravom Vladimira Vasiljevića, dramska umetnica Sloboda Mićalović Ćetković, kao i vokalni solisti Aneta Ilić, violinistkinja Emilija Kortus i gitarista Uroš Dojčinović.

Autori program su Marija Bišof i Miroljub Aranđelović Rasinski, a produkciju je radila Kulturno-prosvetna zajednica Srbije.

Tokom koncerta će, kako je saopšteno, biti izvedena dela Dmitrija Šostakoviča, Antonjina Dvoržaka, Edvarda Griga, Kloda Debisija, Miroljuba Aranđelovića Rasinskog, Dimitrija Golemovića...

Dramska umetnica govoriće odlomke iz besede Ive Andrića održane na dodeljivanju Nobelove nagrade.

Manifestacija će biti održana u svečanoj sali Narodne biblioteke Srbije, a počeće u 20 sati.

Nasilje koje se dogodilo na nemačkim ulicama i trgovima 9. novembra 1938. godine označilo je početak državno organizovanog, pravno legitimisanog i javno podržanog progona Jevreja koji je završen ubistvom šest miliona nedužnih muškaraca, žena i dece.

Taj događaj, poznat kao Kristalna noć, smatra se simboličnim početkom Holokausta i obeležava se kao Međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Planiran državni udar? Hitna reakcija

Nemačka policija je u utorak ujutro sprovela nove racije protiv ekstremno desničarskog pokreta "građani rajha", a osumnjičeni su navodno povezani sa ranijim planom državnog udara.

13:37

11.6.2024.

1 d

Svet

Beže: Naredili su masovnu mobilizaciju

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski prokomentarisao je rastuću mobilizaciju u Ukrajini i reakciju javnosti, rekavši da Ukrajinci, ako žele da sačuvaju zemlju, moraju da je brane.

21:47

11.6.2024.

1 d

Podeli: