Sreda, 04.05.2022.

23:44

EU osudila napad islamista na bazu snaga Afričke unije u Somaliji

EU je snažno osudila napad radikalnih islamista na bazu snaga Afričke unije (AU) u Somaliji u kojem je poginulo najmanje deset vojnika Burundija.

Izvor: Beta

EU osudila napad islamista na bazu snaga Afričke unije u Somaliji
EPA-EFE/SAID YUSUF WARSAME

Povodom napada ekstremističke grupe Al Šabab na položaj Prelazne misije Afričke unije u Somaliji (ATMIS), EU je izrazila "duboku zahvalnost" zemljama čiji su vojnici deo tih snaga "za njihovu kontinuiranu podršku u borbi protiv terorizma".

"Narod Somalije danas ne bi imao mogućnost da razmatra i da se izjašnjava o svojoj budućnosti da nije bilo žrtvovanja mladih afričkih muškaraca i žena koji čine ATMIS", navela je Evropska služba za spoljne poslove.

ATMIS, koju čini oko 20.000 vojnika, policajaca i civila iz afričkih zemalja, 1. aprila je formalno zamenila mirovne snage Afričke unije u Somaliji sa ciljem stabilizacije stanja u zemlji, pogođenoj pobunom Al Šababa, do kraja 2024. godine.

U napadu izvedenom oko 160 kilometara od Mogadiša povređeno je više pripadnika ATMIS iz Burundija i Somalije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

uživo Povlačenje?; Rusi uništavaju

Rat u Ukrajini – 835. dan. Ruska PVO oborila je juče iznad teritorije Federacije ukupno 28 ukrajinskih bespilotnih letelica, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

18:15

8.6.2024.

4 h

Podeli: