Zapad i Rusija ratuju na Jutjubu

Zapad i Rusija presreću razgovore diplomata suparničke strane da bi ih onda javno osramotile na internetu, piše Politika.

Izvor: B92

Nedelja, 13.04.2014.

13:48

Default images

Dešavanja minulih nedelja sve više ukazuju da je mesto prvobitno namenjeno za zabavu postalo bojno polje u propagandnom i diplomatskom ratu između velikih sila.

Od kako se rasplamsala kriza u Ukrajini, na "Jutjubu” su nekoliko puta završavali presretnuti telefonski razgovori diplomata suprotstavljenih strana.

Seriju je pokrenuo razgovor između pomoćnice državnog sekretara SAD Viktorije Nuland i američkog ambasadora u Kijevu Džefrija Pajeta, tokom kojeg je Nulandova kazala: "J...š EU”. Reč je o autentičnom snimku, koji je bio velika sramota za Stejt department, jer je pokazao šta visoki američki diplomata misli o najbližim saveznicima.

Kako je zapis objavljen baš tog dana kada je Nulandova u Kijevu pokušavala da dovede do kompromisa između tadašnjeg proruskog predsednika Viktora Janukoviča i lidera proevropskih demonstracija, Rusi su odmah postali glavni osumnjičeni za "curenje”. Link do zapisa na "Jutjubu” zaista je na svom nalogu na "Tviteru" postavio upravo ruski zvaničnik Dmitri Losukov.

"Ruska vlada prva je primetila i tvitovala video. Mislim da to nešto govori o ruskoj ulozi u svemu tome", kazao je Džej Karni, predstavnik za štampu Bele kuće.

Džen Psaki, portparolka Stejt departmenta, izjavila je da ne zna ko je postavio snimak na "Jutjubu", ali je dodala:

"Naravno da mislimo da je ovo još jedan nizak ruski udarac.”

I Nulandova je ironično primetila da je zvuk na snimku visokokvalitetan i da mora biti da je reč o uspešnoj ruskoj špijunskoj akciji. Samo što je Losukov demantovao da je to rusko maslo, na "Jutjubu” se pojavio još jedan snimak na kojem se čuju ruski protivnici u "ratu za Ukrajinu".

Helga Šmit, bliska saradnica šefice diplomatije EU Ketrin Ešton, i ambasador EU u Ukrajini Jan Tombinski žalili su se na SAD.

"Oni idu okolo i govore ljudima da nam je politika slaba, dok oni pripremaju sankcije", kaže Šmitova i pita: "Možda bi mogao da popričaš o tome sa američkim ambasadorom?"

Švedski ministar spoljnih poslova Karl Bilt nije negirao autentičnost snimka, ali ga je okvalifikovao kao rusku propagandu. SAD, Britanija, Francuska, Kina i Rusija imaju sredstva da jedna drugu prisluškuju i sigurno je da usred novog hladnog rata zbog Ukrajine žele da znaju šta druga strana zna ili smera.

Dok je u dosadašnjem špijuniranju bilo važno da se dođe do informacija o namerama protivnika, u novom sajber ratovanju bitno je da se neprijatelj javno ponizi i osramoti.

Zbog toga presretnuti zapisi ne završavaju samo u računarima tajnih službi, već i na "Jutjubu", gde su dostupni širokoj javnosti. Onaj ko je prisluškivao telefonski razgovor između estonskog ministra spoljnih poslova Urmasa Paeta i Eštonove saznao je da su oni imali informaciju da su opozicionari, a ne Janukovič, angažovali snajperiste da pucaju po demonstrantima na Majdanu. Ali, ovde nije bila toliko značajna informacija, koliko njeno postavljanje na internet, da bi se pokazalo ko su i kakvi saveznici Brisela u Kijevu.

Usledila je osveta Zapada. Kako piše "Gardijan", ne zna se sa sigurnošću ko je okačio snimak razgovora ruskih ambasadora na internet – američka Nacionalna bezbednosna agencija (NSA), britanski obaveštajci ili hakerska grupa "Anonimusi" – ali se može pretpostaviti da je reč o protivudaru u propagandnom ratu.

Na snimku za koji Kremlj tvrdi da nije autentičan, ruski ambasadori u Eritreji, odnosno Zimbabveu, Igor Čubarov i Sergej Bakarev, sprdaju se sa situacijom posle ruske aneksije Krima i kažu da će sada „uzeti Kataloniju i Veneciju, takođe i Škotsku i Aljasku”, a u obzir dolazi i Majami jer je "95 odsto ruski”.

Zarad uticaja na Kijev, Zapad i Kremlj ponovo su otvorili hladnoratovske frontove. Rat rečima u punom je jeku. Stejt department ocenio je da su tvrdnje ruskog predsednika Vladimira Putina o Ukrajini istinite koliko i mašta ruskih klasika:

"Svet nije video takvu fikciju još od Dostojevskog." Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov poručio je američkim diplomatama da bi "trebalo više vremena da provode na svežem vazduhu, vežbaju jogu, zdravo se hrane i možda pogledaju neki sitkom”.

Međutim, dok su reči službenika Stejt departmenta i Rjabkova namerno izgovorene u javnosti, dotle na "Jutjubu” može da osvane ono što je zauvek trebalo da ostane tajna političara i diplomata. Ako nastave da se obračunavaju na internetu, države će se angažovati u "igrama bez granica”.

Kako za "Gardijan" ocenjuje Džim Luis, iz američkog Centra za strateške i međunarodne studije i bivši zvaničnik Stejt departmenta, Rusi su, po svoj prilici, pokrenuli trend sa "curenjem” razgovora Nulandove, da bi sada sa snimkom dvojice ambasadora trpeli protivnapad: "I u prošlosti ste videli ovakvu politiku milo za drago, koja bi mogla da znači: povucite se ili će biti još gore.”

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: