Užice će dobijati vodu iz Čajetine

Problem snabdevanja vodom Užica biće rešen tako što će biti napravljen krak iz vodovoda iz Čajetine kroz koji će ovaj grad dobijati pijaću vodu, saznaje B92.

Izvor: B92

Nedelja, 05.01.2014.

16:05

Default images

Potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić razgovarao je sa direktorima Srbijavoda, Direkcije za vodu iz Ministarstva poljoprivrede i predstavnicima lokalne vlasti u Užicu i dogovorio da se u što kraćem roku napravi krak iz vodovoda iz Čajetine koji će snabdevati Užice vodom, potvrđeno je za B92.

Iz ovog vodovoda Užice će u narednom periodu dobijati 400 litara vode u sekundi, što će biti dovoljno za normalno snabdevanje.

Pomoć u izgradnji ovog kraka vodovoda pružiće Vojska Srbije i ceo posao izgradnje trebalo bi da bude završen u narednih 10 dana.

Problem sa prisustvom algi u pijaćoj vodi u Užicu nije jednostavan za rešenje i sanacija vodovoda potrajaće bar tri meseca.

Više stotina Užičana protestovalo je danas ispred gradskog parlamenta zahtevajući hitno rešenje problema vodosnabdevanja i ispravnu vodu za piće za sebe i svoju decu.

Zeleni Srbije pozvali su ranije danas vlast u Užicu da podnese ostavku, a Vladu Srbije da se odlučno uključi u rešavanje problema u tom gradu.

Ovu informaciju je potvrdila za Tanjug poverenica SNS-a u Užicu Ivana Stojiljković.

"Biće napravljen krak cevovoda od jedan i po kilometar kojim će se spojiti vodovod u Čajetini sa užičkim vodovodom. Iz ovog vodovoda Užice će dobiti pijaću vodu protoka 400 litara u sekundi", rekla je Stojiljković Tanjugu.

Stojiljković je istakla da će pomoć u izgradnji ovog kraka pružiti Vojska Srbije a cevovod bi mogao da se završi za desetak dana.

Koristiće se alternativno izvorište Sušička vrela u Čajetini.

Sutra počinje izgradnja cevovoda

Izgradnja cevovoda koji će obezbediti alternativno snabdevanje pijaćom vodom građana Užica sa izvorišta Sušička vrela u opštini Čajetina počinje sutra, izjavio je direktor ''Srbijavoda'' Goran Puzović u Užicu posle sastanka sa rukovodstvom ovog grada.

Vlada Republike Srbije uključila se u rešavanje problema vodosnabdevanja Užica i naložila hitnu akciju. Radovi na izgradnji oko 2 kilometra cevovoda izvodiće se 24 časa i biće završeni u rekordnom roku, najverovatnije za 10 dana, uz pomoć teške mehanižacije Vojske Srbije”, rekao je Puzović.

On je najavio da će od sutra u Užicu početi da radi i koordinacioni stručni tim koji će odrediti kratkoročne i dugoročne mere sanacije akumulacije Vrutci od algi.

Tim će predložiti sve mere koje su neophodne da se ova situacija nikada ne ponovi. Biće utvrđeno da li postoje zone sanitarne zaštite, dozvole za sve objekte koji se nalaze na jezeru Vrutci kao i da li su ispoštovanje sve druge zakonske procedure”,naglasio je Puzović.

V.d. direktora Direkcije za vode Mijodrag Pješčić izjavio je da će on i Puzović biti u Užicu i nadgledati radove svo vreme dok se ne obezbedi redovno vodosnabdevanje pijaćom vodom iz alternativnog izvorišta Sušičko vrelo.

Alternativni izvor snabdevanja Užica vodom je samo prelazno rešenje, dok Vrutci ostaju baza vodosnabdevanja Užica”, naglasio je Pješčić.

On je najavio da će uskoro biti formiran i tim stručnjaka sa Instituta ''Jaroslav Černi'' koja će se baviti samo uzrokom nastanka algi na akumulaciji Vrutci.

Gradonačelnik Saša Milošević poručio je građanima Užica da je bezbedna voda koju piju iz cisterni i higijenski ispravna, a za nastale probleme i pojavu algi optužio je prethodnu vlast u ovom gradu.

Sadašnje stanje akumulacije Vrutci je posledica višegodišnje nebrige. Akumulacija od 2009.godine nema ni upotrebnu, ni vodnu dozvolu, niti je izvršen tehnički prijem akumulacije”, podsetio je Milošević.

Sutra će u Užicu povodom početka radova na izgradnji cevovoda od Užica do Čajetine boraviti ministar odbrane Nebojša Rodić i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

46 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: