Bagdad:Serija eksplozija, 65 mrtvih

Najmanje 65 ljudi je poginulo i više od 240 je ranjeno u više odvojenih napada na šiitsku zajednicu u Iraku, novi je bilans koji su saopštili irački zvaničnici.

Izvor: Beta, Tanjug

Utorak, 19.03.2013.

08:12

Default images

Dan uoči 10. godišnjice invazije na Irak, bilo je više od deset napada širom zemlje, aktivirano je 11 automobila bombi i izvedeno više oružanih akcija.

Snage bezbednosti pojačale su kontrole na punktovima posle napada i zatvorile su ključne puteve.

Iako niko nije preuzeo odgovornost za napad, ali način napada odgovara Al kaidi u Iraku, navela je agencija AP dok agencija AFP prenosi da sunitski ekstremisti najčešće za mete imaju šiitske civile i pripadnike iračke vlade, u cilju destabilizacije zemlje.

Kako navodi AP, jedan od najsmrtonosnijih napada izveden je nedaleko od dobro čuvane Zelene zone u Bagdadu, gde se nalaze zgrade iračke vlade i ambasade više zemalja, uključujući SAD i Britaniju.

Koalicione snage na čelu sa SAD izvršile su 20. marta 2003. godine invaziju na Irak, zbog, kako su tada naveli, skrivanja oružja za masovno uništenje.

Međutim, nekoliko meseci kasnije, SAD su priznale da nikakvo oružje za masovno uništenje nije pronađeno u Iraku.

Više od 112.000 civila izgubilo je život u sukobima u Iraku od marta 2003. i invazije na tu zemlju, rezultati su istraživanja "Irak bodi kaunt" (Iraq Body Count), objavljenom uoči godišnjice.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: