Rasmusen: Režim u Siriji pred padom

Generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen kaže da je "pitanje vremena" kada će pasti režim u Siriji, a o toj mogućnosti prvi put govore i Rusi.

Izvor: B92

Četvrtak, 13.12.2012.

15:18

Default images

"Verujem da je režim Bašara al Asada u Damasku sve bliži kolapsu. Mislim da je to sada samo pitanje vremena", rekao je Rasmusen.

Generalni sekretar NATO-a dodao je da Asad treba da "započne proces kojim bi udovoljio legitimnim težnjama sirijskog naroda" i osudio korišćenje raketa Skad protiv pobunjenika koje vidi kao "nebrigu prema narodu".

U isto vreme, državna televizija Sirije demantovala je da vojska koristi rakete tipa Skad. Ti navodi su potekli iz "Njujork tajmsa", a zvaničnici Stejt departmenta nisu mogli da ih potvrde.

Da Asad gubi kontrolu nad državom i da su pobunjenici sve bliži pobedi prvi put je javno rekao i jedan ruski zvaničnik - zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Mihail Bogdanov.

On je dodao i da ruska vlada radi na planovima evakuacije svojih građana iz Sirije, ukoliko za to bude bilo potrebe.

"Moramo da se suočimo sa činjenicama...režim i vlada u Siriji gube kontrolu nad sve više teritorije. Nažalost, nije isključeno da u Siriji pobedi opozicija", rekao je Bogdanov, koji je i specijalni izaslanik ruskog predsednika za Bliski istok.

Dok Bogdanov nije dao nikakav nagoveštaj da bi Moskva mogla da se približi Zapadu i odobri sankcije Asadovom režimu, njegova izjava čini se da označava da je Moskva počela da se pozicionira prema eventualnom porazu Asada, napominje AP.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

8 h

Podeli: