CANAK, KASA I ISAKOV: USVAJANJE OMNIBUS ZAKONA NIJE DOVOLJNO

Izvor: B92

Utorak, 15.01.2002.

18:00

Default images
U utorak uvece je u Novom Sadu odrzan sastanak predsednika tri najvece vojvodjanske stranke na kom su Nenad Canak, Mile Isakov i Jozef Kasa konstatovali da medju njihovim strankama nema sukoba, iako je u javnosti bilo takvih tumacenja, javlja dopisnik B92 Dragan Gmizic. Sa sastanka je upucen zahtev da se usaglase stavovi vojvodjanske i republicke vlade, kao i dve skupstine, da bi omnibus zakon o prenosenju nekih nadleznosti na pokrajinu bio usvojen na sledecem skupstinskom zasedanju. Trojica lidera uputili su pismo premijeru Zoranu Djindjicu, izjavio je za B92 predsednik Saveza vojvodjanskih Madjara Jozef Kasa.

"Trazimo zajednicki sastanak dveju vlada i skupstinskih organa pre nego sto taj zakon udje u raspravu u Skupstini. Smatramo da treba da nastupaju organi Vojvodine i Republike Srbije pred Skupstinom", rekao je Kasa.

Vojvodjanske stranke smatraju da usvajanje omnibus-zakona nije dovoljno i da odmah treba pristupiti izradi ustava Srbije u kom ce definitivno biti reseno pitanje autonomije Vojvodine, rekao je za B92 predsednik Lige Socijaldemokrata Vojvidine Nenad Canak.

"Omnibus je prakticno samo jedna prelazna faza kojom bi trebalo da u boljem raspolozenju docekamo ustavne promene, ali mi to ne vidimo kao nista sto moze biti trajnijeg karaktera. I jedna vrlo konkretna stvar: trazimo da se formira Fond za razvoj za Vojvodinu u koji bi se ulagalo onih 50 procenata od prodaje vojvodjanske imovine, i koji bi usmeravao ta sredstva u infrastrukturalnu obnovu Vojvodine, a bio bi imenovan od strane Skupstine Autonomne pokrajine Vojvodine", rekao je Canak.

I Jozef Kasa i Nenad Canak ocekuju da Skupstina Srbije usvoji omnibus-zakon, bez obzira na najave Demokratske stranke Srbije da njeni poslanici nece glasati za njega. "Ocekujemo svakako, jer otvoreno pitanje Vojvodine treba da pocne biti resavan", rekao je Kasa.

"Mi imamo dovoljno glasova da taj omnibus zakon bude izglasan. Od toga ne treba praviti previse pompe. Taj zakon i nije toliko znacajan, on je vise akt dobre volje nego neki strateski pravni okvir. U tom smislu cak i glasanje ili neglasanje DSS vise je pokazatelj njihove dobre volje, opredeljenosti za reforme ili ne, nego sto moze da narusi proces promena za koji se svi mi zalazemo", istakao je Canak.

Posto su Canak, Isakov i Kasa posle sastanka kasnili vise od sat vremena, novinari koji su pozvani da izveste javnost o rezultatima njihovog sastanka, napustili su zgradu Skupstine Vojvodine. Iako je pres konferencija najavljena za pola sest, Nenad Canak, Miodrag Isakov i Jozef Kasa bez ikakvog obrazlozenja nisu se pojavili ni sat i po vremena posle toga. Novinarima je bilo onemoguceno da saznaju zasto se kasni i kako pregovori teku, tako da su nakon sat i po vremena svi oni ukljucujuci i naseg izvestaca napustili zgradu. Nezvanicno saznajemo da su Nenad Canak i Miodrag Isakov u prvoj reakciji kada su saznali da su novinari otisli, od pojedinih novosadskih redakcija zahtevali smenu njihovih izvestaca sa ovog sastanka ili zabranu izvestavanja sa njihovih pres konferencija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: