Basesku: Uskoro prelaz Đerdap 2

Predsednik Rumunije Trajan Basesku najavio je na kraju dvodnevne posete Srbiji da će se založiti da se granični prelaz "Đerdap 2I" uskoro otvori.

Izvor: Tanjug

Sreda, 02.11.2011.

16:45

Default images

On je to rekao u Negotinu prilikom susreta s rumunskom manjinom.

Potpredsednik Vlade Srbije Jovan Krkobabić ispratio je rumunskog predsednika do tog graničnog prelaza, čije je otvaranje predviđeno odlukom Vlade Srbije iz 2006. godine, ali do danas nije realizovano.

Predsednik opštine Negotin dr Vlajko Đorđević, koji je prisustvovao sastanku s rumunskim predsednikom, rekao je da su otvaranje "Đerdapa 2I" usporili problemi koji su postojali sa naše, ali i sa rumunske strane u smislu njihovog pridruživanja šengenskom prostoru.

Sve prepreke su sada otklonjenje, istakao je Đorđević, i dodao da su predstavnici lokalne samouprave dobili uveravanja od Baseskua da će prelaz uskoro biti otvoren.

"Basesku nam je poručio da je situacija sada mnogo čistija i da će moći da se zauzme za otvaranje prelaza, uz obećanje da će uskoro ponovo posetiti Negotinsku krajinu da prisustvuje tom otvaranju", preneo je Đorđević.

Na sastanku sa Baseskuom, dodao je on, bilo je reči i o položaju rumunske manjine, a Basesku je u tom smislu istakao da "nije došao da ubeđuje ljude da budu Rumuni, već da onima koji se demokratski tako izjašnjavaju pomogne da očuvaju jezik i tradiciju".

"Nije bilo nikakvog insistiranja, niti ubeđivanja oko manjina, to je bio razgovor o normalnoj demokratskoj tekovini i demokratskim pravima", naveo je Đorđević.

Nakon sastanka s predstavnicima lokalne samouprave, Basesku se obratio rumunskoj nacionalnoj manjini u bioskopu "Krajina" u Negotinu, posetio crkvu rumunske veroispovesti u Malajnici, a potom preko prelaza "Đerdap 2I" otišao u Rumuniju.

Rumunski predsednik Trajan Basesku sastao se juče s predsednikom Borisom Tadićem i državnim vrhom Srbije.

On je nakon sastanka s Tadićem poručio da njegova zemlja bezrezervno podržava Srbiju na njenom putu ka EU i naglasio da u ovom trenutku ne postoji nijedan uslov pod kojim bi Rumunija priznala nezavisnost Kosova.

"Srbija je ključ mira na Balkanu. Obični Srbi, ali i srpski političari treba da znaju da Rumunija bezrezervno podržava napredak Srbije ka EU. Smatramo da Srbija treba da postane što je pre moguće članica EU i deo evroatlantskih integracija", rekao je Basesku.

Dvojica predsednika razgovarala su o uključivanju Srbije u PEOP, projekat izgradnje naftovoda, zatim o projektu AGRI u koji su već, pored Rumunije, uključene Gruzija, Azerbejdžan i Mađarska, i koji predviđa transportovanje gasa iz Kaspijske oblasti na evropsko tržište.

Takođe, bilo je reči i o transportu električne energije, izgradnji reverzibilne hidroelektrane Đerdap 3 i saradnji u okviru panevropskog Koridora 7 na Dunavu i saradnji u okviru Dunavske strategije.

Veliki deo razgovora, kako su istakli predsednici, bio je posvećen pravima nacionalnih manjina, a u okviru toga velika pažnja bila je posvećena i pitanju Vlaha u istočnoj Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: