Stižu nove prijave zbog torture

Helsinški odbor, Jukom i LDP dobili u poslednjih nekoliko dana više od 50 prijava, od kojih se veći deo odnosi na policijsku torturu.

Izvor: B92

Četvrtak, 30.06.2011.

13:55

Default images

Predstavnik Helsinškog odora za ljudska prava Ivan Kuzminović rekao je da će u narednom periodu biti objavljeno još snimaka torture u policijskim stanicama.

Kuzmanović je rekao da se neke od navedenih prijava odnose na period od pre nekoliko meseci i naveli primere dve žrtve policijske torture tokom maja i marta ove godine.

Prema rečima Kuzminovića, tortura koja postoji u policijskim stanicama ukazuje da je Ministarstvo unutrašnjih poslova retka institucija koja nije prošla kroz kompletan proces reforme.

On je ocenio da službena lica koja postupaju na nedozvoljen način ugrožavaju ne samo svoj posao već i državu.

Kuzminović je ocenio da danas ne bi imali takav problem da je država na vreme usvojila primedbe Evropskog komiteta za sprečavanje torture.

Na konferenciji je zaključeno da Srbija pod hitno mora da usvoji nacionalni preventivni mehanizam koji predstavlja jedini način da se spreče torture u pritvornim jedinicama.

Na snimku načinjenom u prostoriji koja podseća na policijsku stanicu, koji je objavljen na mreži "Jutjub" policajac najpre udara glavom mladića u civilu, a potom ga još nekoliko puta udara u noge i vise puta mu govori "zatvori oci", "nemoj da me gledaš, treba da me prijaviš posle".

Ministar policije Ivica Dačić se nakon pojave snimka izvinio mladiću, dok su dvojica aktera tog dogadaja uhapšena zbog sumnje za zlostavljanje i mučenje.

"Usvojiti nacionalni preventivni mehanizam"

Predstavnik LDP-a Marko Karadžić ukazao je da je Srbija imala obavezu još 2006. godine da donese zakon kojim se usvaja nacionalni preventivni mehanizam i ocenio da je to jedini način da se torturi stane na put.

Prema Karadžićevim rečima, taj nacionalni mehanizam nadležnim organima omogućava da bez dozvole uđu u sve pritvorne jedinice - zatvore, bolnice, prostorije koje se koriste za lišavanje slobode.

Karadžić je ocenio da su žrtve torture najčešće pripadnici nacionalnih manjina jer se računa da se neće obraćati za pomoć.

Konferenciji je prisustvovao i zamenik ombudsmana Miloš Janković koji je govorio i o stanju u psihijatrijskim ustanovama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: