EP ratifikovao SSP sa Srbijom

Evropski parlament ratifikovao je u sredu Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom i izglasao Rezoluciju o evropskoj integraciji Srbije.

Izvor: B92, Beta

Sreda, 19.01.2011.

07:30

Default images

Glasanje o SSP-u je trebalo da se održi u utorak, ali je iz tehničkih razloga odloženo za sredu.

Poslanici su izglasali i Rezoluciju o evropskoj integraciji Srbije, čiji je autor izvestilac EP Jelko Kacin. Za ratifikaciju SSP glasalo je 612, a protiv nje 38 poslanika.

Predsednik Evropskog parlamenta Jerži Buzek pozdravio je ratifikaciju SSP-a i usvajanje Rezolucije kojom se podržava nastavak evropskih integracija Srbije i pozvao zemlje koje još još nisu ratifikovale SSP da to učine što pre.

"Glasanje i debata održana u Evropskom parlamentu pokazuje snagu naše podrške evropskim ambicijama Srbije", rekao je Buzek.

U saopštenju predsednika Evropskog parlamenta navedeno je da se aplikacija Srbije za dobijanje statusa kandidata u EU razmatra ubrzano i da je Beograd poslao "ohrabrujuće signale na putu ka punom pomirenju sa svojom prošlošću".

U rezoluciji evro-integraciji Srbije se ističe da odluka Saveta ministara EU da se učini novi korak ka prijemu Srbije u EU predstavlja "važan doprinos stabilnosti na Zapadnom Balkanu".

Pozdravljena volja da se obnovi dijalog s Kosovom

Evropski poslanici su prihvatili i amandman grupe "Zelenih" u kojem se "poziva Vlada Srbije da u dijalog s Kosovom uđe bez daljeg pozivanja na nove pregovore o statusu ili podeli".

Rezolucija nije obavezujući dokument za Savet ministara EU i Evropsku komisiju koji su do sada stajali iza zajedničke rezolucije Srbije i EU donete u UN, u kojoj se samo poziva na "dijalog" bez ikakvih ograničenja.

Takođe, pozdravlja se spremnost Beograda da pokrene dijalog s Prištinom "u EU okviru" i poziva Beograd da "tome pristupi predusretljivo", uz omogućavanje nalaženja "praktičnih i održivih rešenja za zastupljenost Kosova u regionalnim forumima".

Od "srpskih vlasti se takođe traži da raspuste paralelne strukture na Kosovu koje podrivaju decentralizaciju i puno uključivanje srpske zajednice u kosovske institucije".

Navodi se i da je nužno da vlasti Srbije ne izdaju registarske tablice za vozila sa oznakama mesta na Kosovu jer je to, kako se navodi, "otvoreno kršenje kosovskog suvereniteta".

EP je odbacio amandman u kojem se izražavalo negodovanje zbog toga što je Vlada Srbije "u prvi mah odlučila" - kako je to predložio poslanik Jelko Kacin, da ne pošalje predstavnika na uručenje Nobelove nagrade za mir u Oslu.

Reforme, suzbijanje korupcije, saradnja s Hagom

EP predočava da vlasti u Srbiji treba da nastave do sada uglavnom dobro sprovođene reforme, punu saradnju s Tribunalom u Hagu, uspešno dovrše reformu pravosuđa i pospeše suzbijanje korupcije da bi Srbija napredovala ka članstvu u EU.

U dokumentu "Proces evropske integracije Srbije" se ukazuje da su "jani i nezavisni mediji od najveće važnosti za demokratiju" i traže se "mere da se zajamči nezavisnost medija od političkih pritisaka ili drugog uticaja".

Evro-poslanici predočavaju da je "puna saradnja s Tribunalom u Hagu ključni uslov za napredak Srbije ka članstvu u EU" i podvlače da "jedino hapšenje i izručenja dvojice preostalih optuženika Hagu može biti smatrano uverljivijim dokazom pune saradnje". Oni traže da se "preispita tekući postupak (potraga za optuženicima), u skladu s preporukama Tribunala u Hagu".

EP u rezoluciji izražava zadovoljstvo zbog dobre saradnje Srbije sa susedima i "pozdravlja napredak u suzbijanju korupcije", ali upozorava da je korupcija u Srbiji "još raširena".

Evropski poslanici su podržali "napore da se ukloni nasleđe delovanja bezbednosnih službi u prošlosti" i ukazali na nužnost lustracije i obelodanjivanja arhiva tajne policije.

EP traži od EU da pomogne Srbiji u rešavanju teškog problema izbeglica.

Vlada u Beogradu, piše u dokumentu EP, u cilju poboljšanja ekonomske i socijalne situacije mora obezbediti "istinsku politiku konkurencije koja će ukinuti monopole".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

93 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

9 h

Podeli: