Humoreskom uvredio Velimira Ilića

Urednik "Čačanskih novina" Stojan Marković kažnjen zbog uvrede Velimira Ilića. Marković i novinarska udruženja nezadovoljna presudom.

Izvor: B92

Petak, 09.04.2010.

19:17

Default images

Odlukom Višeg suda u Čačku, urednik “Čačanskih novina” Stojan Marković moraće Velimiru Iliću da plati 180 hiljada dinara zbog povrede časti i ugleda. U tekstovima čiji je Marković autor, nigde se ne navodi ime lidera Nove Srbije, ali se Ilić, kako se u obrazloženju presude navodi, sam prepoznao. Novinarska udruženja protestuju.

Po oceni Višeg suda u Čačku, naslovnom stranom i komentarom "Dolazi vreme za polaganje računa: Davidović, Jocić, Šarančić, neka se spremi..." kao i humoreskom "Zanemoćali mandarin", objavljenih februara 2009. godine, Stojan Marković povredio je čast i ugled Velimira Ilića.

"Mandarin je sada prilično ljut na svoj mandarinski narod, jer narod ko narod, ne ume da ceni sve žrtve koje mandarin podnosi zarad svog naroda i svoje države, pa tako mandarin više nije vlast, a taman se bio navikao. Kao kod nas Srba, tako i u mandarinskom narodu važi izreka - navika je teška odvika. Sada mandarin mora kao slabašna opozicija da se k*rči za govornicom u mandarinskoj Skupštini, ne bi li ga neko primetio. Mora i da se k*rči u mandarinskoj gajbi jer su mlade mandarinke zahtevne, a sustigle godine, salo, holesterol, trigliceridi i večita briga zbog kondiloma pustih. Zanemoćalo se", deo je humoreske “Zanemoćali mandarin”.

Stojan Marković kaže da je razočaran odlukom suda.

“Ako sudija Višeg suda u Srbiji ne može da prepozna šta je humoreska kao književna forma i da to ne podleže iznošenju činjenica već oslikava društvenu stvarnost onda ja nikako ne mogu da budem zadovoljan reformom pravosuđa”, kaže on.

“Moja žalba je sad na Apelacionom sudu i ja se nadam da će presuda biti u moju korist", očekuje Marković.

Lider Nove Srbije Velimir Ilić kaže da se iako nije pomenut, prepoznao u rečenici da je citiramo "mandarin povređen u svojoj mandarinskoj gajbi".

“Samo nije stavio ime i prezime, a ja sam jedini tad bio povređen. Bilo je nekorektno posle te intervencije koju sam ja imao i udarca koji je nanešen itd. da se u tekstu piše da sam ja imao problem zbog velike doze vijagre koju sam uzeo”, ocenjuje Ilić.

Petar Jeremić iz Udruženja novinara Srbije kaže da je usvajanjem Zakona o javnom informisanju stvorena atmosfera u kojoj svi misle da mogu da tuže novinara ako im se ne svidi tekst koji je napisao.

"Za nas je neprihvatljivo da javna ličnost, naročito političar da mu padne na pamet da podnese tužbu protiv novinara koji je sasvim i opravdano postavio pitanje u novinarskom tekstu: da li se ta osoba oseća krivom zato što su njegovi najbliži saradnici jedan uhapšen, protiv jednog je pokrenuta istraga, a treći je optužen”, kaže Jeremić.

Jelka Jovanović iz Nezavisnog udruženja novinara Srbije kaže da će ovakvim presudama mnogi mediji u budućnosti biti ugroženi.

"Očigledno je da sudije u Srbiji nisu dovoljno osposobljene za medijaske sporove i mi smo već tražili od Ministarstva kulture, tražićemo i od Ministarstva pravde i Viskokog saveta sudstva da se sprovede dodatno obrazovanje sudija jer ovo su osetljivi sporovi i ako se bude presuđivalo po izmenama i dopunama još, mnogi mediji će biti ugašeni", upozorava Jovanovićeva.

Marković se žalio Apelacionom sudu u Kragujevcu. Do tada, urednika "Čačanskih", 21. aprila očekuje i suđenje u krivičnom postupku, za iste tekstove, budući da je Ilić protiv njega podneo i krivičnu prijavu za klevetu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

17 h

Podeli: