Francuska traži kazne za odgovorne

Francuska ministarka sporta Rama Jad nada se da će svi osumnjičeni za ubistvo Francuza Brisa Tatona biti uhapašeni i osuđeni za taj zločin.

Izvor: B92

Sreda, 30.09.2009.

00:51

Default images

"Izražavam zahvalnost srpskom narodu na solidarnosti koju je pokazao prema porodici Brisa Tatona i francuskom narodu", rekla je francuska ministarka na konferenciji za novinare posle razgovora sa ministrom unutrasnjih poslova Srbije Ivicom Dačićem u Beogradu.

Dačić je rekao da je uhapšeno deset osumnjičenih za ubistvo Brisa Tatona, a da se dvojicom još traga.

Sa francuskom ministarkom u Beograd je došao i predsednik fudbalskog kluba Tuluz Olivije Sapran.

Portparolka Okružnog suda Ivana Ramić potvrdila je ranije danas da je tužilac prekvalifikovao krivično delo za koje se terete napadači na Brisa Tatona u teško ubistvo.

U Okružnom sudu u Beogradu danas su saslušani roditelji francuskog državljanina Brisa Tatona, u okviru istrage koju taj sud vodi protiv osumnjičenih za ubistvo njihovog sina. Tatonove roditelji saslušao je istražni sudija Okružnog suda, u prisustvu tumača iz francuske ambasade u Beogradu.

Vidno potreseni Tatonovi roditelji, posle saslušanja koje je trajalo oko sat vremena, nisu želeli da daju izjave za medije.

Francuski list "Depeš" preneo je razgovor sa Tatonovim roditelja, o čemu možete čitati u posebnoj vesti.

Okružni sud u Beogradu naložio je da se obavi obdukcija tela Tatona, koji je preminuo juče od posledica brutalnog napada huligana, 17. septembra u centru Beograda.

Taton je teško povređen u kafeu na Obilićevom vencu, kada je grupa mladića nasrnula na francuske navijače neposredno pred početak utakmice Partizan-Tuluz. Posle napada uhapšeno je 11 osumnjičenih, od kojih su desetorica u pritvoru, dok se jedan brani sa slobode.

Ministarstvo pravde neće dozvoliti pritiske

Ministarstvo pravde neće dozvoliti pritiske na nosioce pravosudnih funkcija koji postupaju u predmetima u kojima se kao okrivljeni nalaze izgrednici, a tužilaštvo će krivičnim prijavama odreagovati na svaki takav slučaj, izjavio je državni sekretar tog Ministarstva Slobodan Homen.

Prema njegovim rečima, organizovanih pritisaka navijačkih klubova na izvršnu vlast nije bilo, već je bilo pojedinačnih pokušaja uticaja na nosioce pravosudnih funkcija koji su u tim predmetima angažovani.

Homen je izjavio da će nadležni državavni organi, pošto dobiju prve policijske izveštaje, razmotriti pitanje zabrane delovanja pojedinih navijačkih grupa.

Homen je naveo da će pitanje zabrane tih grupa biti razmatrano u okviru šire borbe protiv kriminala, jer se delovanje navijačkih grupa ne svodi samo na postupke u vezi sa njihovim istupanjem na sportskim događajima.

Za te grupe navijanje je samo pokrivalica za ozbiljne kriminalne radnje, promet droge i druge oblike kriminala, rekao je Homen.

On je podsetio da je Tužilaštvo na predlog Ministarstva pravde Ustavnom sudu Srbije podnelo incijativu za zabranu organizacija "Obraz" i "1389".

Komentarišući najavu organizacije "1389" da će se pridružiti i podržati "Marš protiv nasilja", koji je zakazan za sutra, Homen je rekao da je to u nadležnosti policije, koja treba da izvrši ozbiljne bezbednosne provere.

On je istakao da problem nasilnog ponašanja omladine, ne može biti rešen isključivo kaznenom politikom i da je potrebno da učešće u tome uzmu i porodica, mediji, društvo, političke stranke, svi oni koji imaju uticaja na formiranje svesti kod mladih.

Saučešća i upozorenja nasilnicima

Predsednik Republike, premijer i drugi zvaničnici, kao i političke stranke, izrazili su saučešće povodom smrti Brisa Tatona i poručili da će Srbija žestoko reagovati u ovom i u svakom drugom slučaju nasilja.
Arhivska fotografija pretuèenog Brisa Tatona (Tanjug)
"Srbija će reagovati sa najvećom mogućom ozbiljnošću", poručio je predsednik Srbije Boris Tadić i naveo da upozorenje važi "za sve grupacije koje su proteklih dana promovisale nasilje".

Ministarka pravde Snežana Malović oštro je osudila ubistvo francuskog državljanina u Beogradu i najavila odlučne mere države protiv počinilaca.

Gostujući u vestima TV B92, Malovićeva je ponovila da u slučajevima nasilja država mora da deluje represivno, ali i preventivno.
Corax (www.danas.rs)
"Represivno delovanje države predstavlja potpunu konsolidaciju nadležnih organa u otkrivanju izgrednika i njihovo privođenje pravdi, dok preventivno podrazumeva izmene zakonske regulative”, rekla je Malovićeva.

Kao moguće izmene, ona navodi zabranu prilaska sportskim objektima, što je praksa u nekim drugim državama i edukaciju tužilaca i sudija.

Malovićeva je potvrdila da su u pojedinim slučajevima klubovi vršili pritisak da se ne procesuiraju izgrednici na sportskim manifestacijama.

"To će tužilaštva proveriti i ukoliko se dokažu takvi navodi, protiv odgovornih lica biće pokrenuti postupci”, kaže Malovićeva. Možete pogledati snimak gostovanja Snežane Malović u vestima TV B92.

Većina državnih funkcionera, kao i stranaka, uputila je telegrame saučešća porodici Taton i francuskoj državi.

Ministarka sporta i omladine Snežana Samardžić-Marković upalila je ispred Ambasade Francuske sveću u pomen Brisu Tatonu uz poruku da država ne sme da dozvoli da se išta slično desi u Srbiji u budućnosti.

Osoblje kancelarije Ujedinjenih nacija u Srbiji takođe je izrazilo saučešće porodici i prijateljima Brisa Tatona i pridružio se Vladi i narodu Srbije u osudi te tragedije.

"Tim UN u Srbiji i ovom prilikom potvrđuje svoju posvećenost zajedničkom radu sa partnerima u Vladi i civilnom društvu kojim se podržava razvoj prosperitetne i inkluzivne Srbije, bez nasilja i diskriminacije", piše u saopštenju.

Međunarodni dan borbe protiv nasilja, 2. oktobar, prilika je da se "prenese poruka ne-nasilja, što uključuje obrazovanje i podizanje javne svesti". Rezolucija podvlači "univerzalni značaj principa ne-nasilja" i "želju da se obezbedi kultura mira, tolerancije, razumevanja i ne-nasilja", piše u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

99 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

21 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: