POLICIJA UN USLA U PROSTORIJE JU KOMITETA

Izvor: B92

Utorak, 07.08.2001.

21:33

Default images
Medjunarodne policijske snage na Kosovu su u utorak ujutru nasilno zauzele zgradu trgovinskog preduzeca Grmija u Gracanici, u kojoj je trebalo da se smesti Koordinacioni centar Vlada Srbije i Jugoslavije za Kosovo. Oko 14 casova UNMIK policija se povukla iz zaposednute zgrade, a Momcilo Trajkovic je u izjavi za B92 najavio da ce pregovori sa UNMIK o otvaranju kancelarije Saveznog komiteta u Gracanici, poceti u sredu.

U zgradu na kojoj je stajala tabla “Savezni komitet za Kosovo i Metohiju” upale se pojacane snage policije UNMIK, izbacile obezbedjenje zgrade, a potom skinuli zastave Srbije, Jugoslavije i Ujedinjenih nacija. Predsednik Saveznog komiteta za Kosovo Momcilo Trajkovic ocenio je da je to jednostrani i direktan atak na Saveznu vladu u trenutku kada se vrsi registracija Srba uoci predstojecih izbora na Kosovu. “Na zalost, UNMIK je to uradio iako mislim da nije bilo razloga za to, jer je UNMIK na vreme informisan o svim nasim aktivnostima u nekoliko pisama koja sam ja uputio g. Hekerupu. Na prvom susretu mi smo otvorili pitanje bezbednosti - sediste Saveznog komiteta je u centru Pristine, na njega su izvrsena dva bombaska napada, dvojica clanova Saveznog komiteta su poginula, i pored mog upozorenja i zahteva da se pronadju osnovni uslovi da komitet funkcionise, oni nisu nista ucinili. Iz tih razloga, ja sam pokrenuo inicijativu da se adaptira jedan prostor trgovackog preduzeca u Gracanici, tamo gde jedino postoje uslovi da mozemo da radimo”, kaze Trajkovic za B92.

Portparol UNMIK Sajmon Hejzlok naglasio je u izjavi za Radio B92 da je akcija preuzimanja zgrade izvedena jer je Jugoslovenski komitet bez dozvole otvorio regionalni centrar u Gracanici. “Problem nije u tome da jugoslovenski komitet ne moze da koristi zgradu, vec u tome sto je UNMIK nadlezan da daje odobrenje za koriscenje svih zgrada u drzavnom vlasnistvu na Kosovu. Mi smo gospodinu Trajkovicu vise puta rekli da, ukoliko zeli zgradu, treba od nas da trazi dozvolu. To je kao kad bi UNMIK dosao u Novi Sad ili Nis i trazio zgradu bez odobrenja vlasti u Beogradu”, navodi Hejzlok.

Predsednik Saveznog komiteta za Kosovo Momcilo Trajkovic u izjavi za B92 istice da objekat preduzeca “Grmija” u drustvenom vlasnistvu i da UNMIK nad njom nema nadleznost. “Savezni komitet sklopio je ugovor ‘Grmijom’ iz Pristine ugovor o koriscenju prostorija”, naveo je Trajkovic. “Da, oni imaju nadleznost nad drzavnom imovinom, medjutim samousluga je drustvena imovina. U svojoj uredbi oni imaju drzavnu imovinu i oni nju koriste. Savezni komitet je sa nekoliko drustvenih firmi sklopio ugovor o koriscenju prostorija, to je slucaj sa ‘Ratarom’ iz Lapljeg sela, sa ‘Grmijom’ iz Pristine, ali UNMIK ne prihvata takav nacin iako sam od g. Hekerupa u poslednjem pismu trazio da sednemo da razgovaramo, da resimo to pitanje, a on je jednostavno otisao na godisnji odmor”.

Porparol UNMIK Sajmon Hejzlok ne slaze se sa argumentima Momcila Trajkovica. “Nema sumnje da jugoslovenske vlasti imaju pravo na posrednicku misiju na Kosovu i imaju je u Pristini. Ipak, Rezolucija 1244 predvidja da je sva opstinska i drzavna vlast na Kosovu u nadleznosti UNMIK. Da je procedura davanja dozvole bila postovana, mislim da u ovom slucaju ne bi bilo problema. Na zalost, gospodin Trajkovic je izabrao da sa nama ne komunicira, iako mu je to putem pisma vise puta preporuceno”, kaze Hejzlok za B92.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

15 h

Podeli: