5.000 evra za hektar izgorele šume

Za sanaciju jednog hektara šuma, izgorelih u požarima širom Srbije, potrebno je oko 5.000 evra.

Izvor: Beta, Tanjug

Ponedeljak, 30.07.2007.

11:51

Default images

Direktor sektora za šumarstvo, lovstvo i zaštitu životne sredine u Javnom preduzeću "Srbijašume" Predrag Aleksić rekao je takođe da izgorela drvna masa više nije odgovarajućeg kvaliteta i da od nje neće biti mnogo koristi za industrijsku preradu, a ni za ogrev.

Troškovi izvlačenja izgorele drvne mase iz šuma su od 3.500 do 4.000 evra, a ona se mora ukloniti jer je pogodna podloga za razvoj štetočina koje bi se, u suprotnom, proširile na zdravu šumu, kazao je on.

Na takvom zemljištu, čije su fizičke i hemijske osobine narušene, biljke će se teže primati, što iziskuje dodatne troškove, jer je neophodno pripremiti zemljište za sadnju ili koristiti sadnice s busenom, pa je za sadnju na hektaru neophodno od 1.300 do 1.500 evra.

Prema rečima Aleksića, najveći problem je što će biti potrebno od 30 do 50 godina da se formiraju šume, kakve su bile pre požara.

Požari u Leskovcu i na Juhoru

Republički inspektor za zaštitu životne sredine Dejan Mitić izjavio je večeras da stanovnici leskovačkog sela Podrimce u čijem ataru gori gradska deponija nisu ugroženi. "U ovom trenutku požar je lokalizovan, a dim ne dopire do sela", rekao je Mitić koji je obišao deponiju oko 18 časova.

Mitić je kazao da nije video dim i pepeo u selu. "Moguće je da je jak vetar koji duva u ovom momentu oduvao pepeo", kazao je on, navodeći da će nakon gašenja požara utvrditi eventualnu odgovornost "Komunalca". 

Meštani leskovačkog sela Podrimce blokirali su danas prilaz gradskoj deponiji zbog zagađenja od požara.

Oni su revoltirani što je zbog požara, koji na deponiji traje šest dana, selo obavijeno dimom i pepelom. "Očajni smo zbog ovog smrada, pepela i dima, kojima je danima obavijeno selo", kazao je novinarima predsednik Saveta mesne zajednice Podrimce Srđan Tasić.

"Zbog straha od zaraza bili smo primorani da evakuišemo decu i bolesne. Do svega ovoga ne bi došlo da je preduzeće 'Komunalac' skladištio smeće po propisima", kaže on.

Požar sa obližnjih njiva i šuma je najpre zahvatio obode deponije, gde se odlaže veći deo otpada, a potom i samu deponiju.

"Do požara ne bi došlo da se smeće nalazilo u kasetama umesto oko njih", kazao je Tasić i dodao da će blokada trajati sve dok se ne ugasi požar i ne sanira deponija.

Stanovnici Podrimca danas nisu dozovolili kamionima sa smećem da uđu
na deponiju i jedino su pustili da prođu cisterne sa vodom i kamioni sa zemljom kako bi požar bio ugašen.

Vršilac dužnosti direktor komunalnog preduzeća "Komunalac" Dejan Cvetković rekao je novinarima da će stanje na deponiji biti sanirano za nekoliko dana i demantovao da dim i vatra ugrožavaju zdravlje Podrimčana.

Jak vetar razbuktao je požar na planini Juhor u paraćinskoj opštini gde je izgorelo više od 100 hektara površine pod šumom.

To je agenciji Tanjug rekao komandir vatrogasne jedinice Rade Ilić. "Vatrogasci paraćinske i susednih opština ulažu velike napore da obuzdaju vatrenu stihiju", kazao je on. Prema njegovim rečima, u isto vreme kada je vatra bila stavljena pod kontrolu, jak vetar je ponovo razbuktao, a od jutros su se požari pojavili i na novim površinama u toj opštini.

Angažovanje iljušina – donacija

Srbija nije platila angažovanje ruskog aviona iljušin koji je gasio požare po Srbiji, već je to bila donacija Rusije, rečeno je agenciji Beta u vladinoj Kancelariji za saradnju sa medijima.

Specijalni ruski avion, koji je gasio požare na Staroj planini i Deliblatskoj peščari, u subotu se vratio u Rusiju.

U poslednjih desetak dana u Srbiji je požarom bila obuhvaćena površina od 17.740 hektara, od čega je oko 5.000 hektara šuma, a ostalo livade i pašnjaci.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

23 h

Podeli: