Detalji velike policijske akcije: Saslušane 23 osobe

U Posebnom odelјenju za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu saslušano je 25 pripadnika dve povezane grupe osumnjičenih za pranje novca.

Izvor: Tanjug

Sreda, 29.03.2023.

09:15

Detalji velike policijske akcije: Saslušane 23 osobe
FOTO TANJUG/ OMK MUP REPUBLIKE SRBIJE/bs

Oni se sumnjiče za više poreskih prevara u vezi sa povraćajem PDV-a, čime su oštetili budžet Republike Srbije za više od 246 miliona dinara.

Osim tri osumnjičena koji su se branili ćutanjem, svi ostali su na saslušanju izneli svoje odbrane, tako što je 17 njih negiralo izvrsenja krivičnih dela, a pet delimično ili potpuno priznalo izvrsenje krivičnih dela, saopštilo je to tužilaštvo.

Nakon saslušanja tužilaštvo je predložilo sudiji za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu da prema 23 osumnjičenih odredi pritvor.
Za dvoje osumnjičenih je ukinuto zadržavanje i oni će se braniti sa slobode u daljem toku postupka.

Za troje osumnjičenih se još traga, a naredbom o sporođenju istrage u ovom predmetu obuhaćeno ukupno 28 psumnjičenih.

Radnje saslušanja u prethodnih 48 sati obavilo je šest zamenika javnog tužioca iz Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije zbog velikog broja osumnjičenih.

Tužilaštvo je takođe donelo naredbe o zabrani raspolaganja u odnosu na nekretnine osumnjičenih, luksuzno vozilo, kao i naredbu o zabrani raspolaganja novčanim sredstiima sa dinarskih i deviznih računa osumnjičenih i sa njima povezanih trećih lica.

Osumnjičenima se na teret stavljaju krivična dela Poreska prevara u vezi sa porezom na dodatu vrednost, neosnovano dobijanje i korišćenje kredita i druge pogodnosti, Pranje novca i Udruživanje radi vršenja krivičnih dela.

Naredbom o sprovođenju istrage obuhvaćeni su S. P. (64), A.K. (51), G.P. (43), M.Č. (38), Z.S. (54), S.P. (34), V.P. (52), R.Š. (50), S.S. (48), R.G. (50), Ž.Lj. (55), B.C. (61), D.P. (48), D.P. (29), I. P. (42), D.M. (62), M.P. (54), P.P. (47), M.R. (64), Lj.R. (43), S.P. (51), S.Č.(30), N.M. (29), G.B. (64) i T.F. (35),, dok se za tri osobe intenzivno traga.

Kako se sumnja, S.P. i još jedna osoba za kojom se traga su kao lica koja upravlјaju sa više privrednih društava, od januara 2021. do jula 2022. godine organizovali grupu, uz pomoć osumnjičenih odgovornih lica i zaposlenih u tim privrednim društvima A.K, N.M, G.P, V.P, R.Š, S.S, R.G, D.M, S.Č, kao i uz pomoć osumnjičenih odgovornih lica više privrednih društava B.C, D.P, I.P, D.P, D.M, M.P, P.P. i T.F. sa kojima su organizatori grupe imali fiktivne poslovne odnose, kao i uz pomoć M.R, Lj.R. i S.P, koji su vodili poslovnu dokumentaciju za ta privredna društva, da bi putem lažnih činjenica i sačinjavanjem faktura sa neistinitom sadržinom prikazivali lažni promet robe.

Kako se sumnja, oni su na osnovu toga podnosili poreske prijave poreza na dodatu vrednost neistinitog sadržaja Poreskoj upravi i izvršili nezakonit povrat pdv-a u ukupnom iznosu od 246.002.930 dinara, čime su za navedeni iznos oštetili budžet države Republike Srbije.

Takođe, S.P. i A.K. se sumnjiče da su u ime privrednog društva "Panatic sistem" doo na osnovu lažno sačinjene dokumentacije konkurisali u Fondu za razvoj Republike Srbije radi nabavke opreme za proizvodnju i ugradnju betona, koji im je odobren, a koji su zatim, kako se sumnja, iskoristili u druge svrhe od onih za koji im je odobren, i tako oštetili budžet Republike Srbije za iznos od 58.521.980 dinara.

Kako se sumnja, novac dobijen od nezakonitog povrata poreza na dodatu vrednost i od neosnovano dobijenog kredita, osumnjičeni su iskoristili za kupovinu stanova, poslovnog prostora, skupocenih vozila, tehničke robe, kao i za sopstvene potrebe, u ukupnom iznosu višem od 117.500.000 dinara, pa su na taj način izvršili krivično delo Pranje novca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: