Pravni fakultet u Beogradu ukida polaganje prijemnog ispita

Pravni fakultet prihvatio je da državna matura koja je planirana za 2024. godinu bude jedini uslov za upis na ovu visokoškolsku ustanovu, prenose mediji.

Izvor: B92

Utorak, 28.03.2023.

13:41

Pravni fakultet u Beogradu ukida polaganje prijemnog ispita
Foto: Shutterstock/Bizi88

To znači da brucoši u školskoj 2024/25 godini neće polagati prijemni ispit.

U saopštenju Pravnog fakulteta se podseća da je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, u cilju unapređenja kvaliteta obrazovanja, predvidelo da se počev od školske 2023/2024. godine na kraju srednjeg školskog obrazovanja uvede državna matura.

Na sajtu fakulteta istaknuto je kako će izgledati upis te generacije studenata.

"Proces upisa uvođenjem mature ne izmešta se sa fakulteta. Kandidati za upis će konkurisati na Konkursu koji će biti raspisan nakon donete Odluke Vlade Republike Srbije, a kandidati će konkurisati kao i do sada i biti rangirani prema sledećim kriterijumima: uspeh u srednjoj školi nosiće maksimalno 40 bodova, a što se tiče uspeha na maturi, srpski jezik nosiće maksimalno 20 bodova, isto toliko matematika, a 20 bodova nosiće i predmet koji je učenik polagao na maturi po izboru", piše u saopštenju.

Položena državna matura biće uslov za dobijanje diplome o stečenom srednjem obrazovanju i vaspitanju. Zakonom o visokom obrazovanju je propisano da će se sa uvođenjem državne mature uskladiti i uslovi upisa na visokoškolske ustanove počev od školske 2024/2025. godine. S tim u vezi, visokoškolske ustanove su dužne da svoje predloge za način vrednovanja učeničkih postignuća u srednjem obrazovanju za potrebe rangiranja studenata za upis na studije u školskoj 2024/2025. godini (upis naredne školske godine) objave na sajtu Fakulteta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: