Haos: Raspoređuje se policija, otkazuju letovi FOTO/VIDEO

Francuski sindikati koji organizuju proteste protiv reforme penzija, najavili su nove proteste, prve posle nedavnog usvajanja zakona o reformi penzija.

Izvor: Beta

Četvrtak, 23.03.2023.

08:27

Haos: Raspoređuje se policija, otkazuju letovi FOTO/VIDEO
Tanjug/AP Photo/Daniel Cole

Ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmanen (Gerald Darmanin) izjavio je da će širom zemlje biti raspoređeno dodatno 12.000 policajaca i žandarma, od kojih 5.000 u Parizu, javila je francuska onlajn televizija BFMTV.

Darmanen je ponovio da u Francuskoj postoji sloboda izražavanja ali ne i pravo da se na uličnim protestima prave neredi i incidenti.

Uprava francuskog civilnog vazduhoplovstva zatražila je od aviokompanija da danas otkažu oko 30 odsto svojih letova na pariskom aerodromu Orli i 20 odsto na drugim aerodromima. Kompanija Er Frans (Air France) saopštila je da će zadržati sve letove na dugim relacijama posebno na međunarodnom pariskom aerodromu Roasi-Šarl de Gol.

Očekuje se da će biti poremećen i železnički saobraćaj. Sindikati koji organizuju proteste rekli su u sredu posle intervjua Emanuela Makrona (Emmanuel Macron) da su razočarani i dodali da je predsednik Francuske pokazao "prezir prema milionama demonstrantama". Predsednik Francuske izjavio je da bi u narodu nepopularna reforma penzija trebalo da bude sprovedena do kraja godine i da je spreman da bude nepopularan zbog toga. Makron je u intervjuu francuskim televizijama TF1 i Frans 2 (France) rekao da je reforma neophodna i da je ne sprovodi iz zadovoljstva.

"Ja ne tražim da ponovo budem izabran. Između kratkoročnih anketa o popularnosti u javnosti i opšteg interesa zemlje, biram interes zemlje", rekao je Makron i dodao da je spreman zbog toga da bude nepopularan.

Francuzi i deo opozicije su nezadovoljni jer reforma predviđa pomeranje starosne granice za odlazak u penziju sa 62 na 64 godine. Makron je u utorak odbacio rekonstrukciju vlade, raspuštanje parlamenta i raspisivanje referenduma o reformi penzija.

Francuski predsednik je rekao da ima poverenje u premijerku Elizabet Born (Elisabeth Borne), koja je nedavno iskoristila ustavno pravo za usvajanje zakona o reformi penzija bez glasanja u parlamentu.

Zbog toga su poslanici opozicije podneli dva predloga o nepoverenju vladi, koja nisu prošla u parlamentu.

To se i očekivali jer Makronova koalicija ima relativnu većinu i za zakon je imala podršku nekih opozicionih stranaka, među kojima je tradicionalna desničarska stranka Republikanci. Francuski radnici blokirali su danas pristupe terminalu na pariskom aerodromu "Roasi-Šarl de Gol", u okviru velikih protesta širom zemlje, što je primoralo pojedine putnike da tamo stignu peške.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: