Kraj Ukrajine? "Veliko povlačenje vojske"

Oružane snage Ukrajine uskoro će početi da gube tlo pod nogama bez podrške armija zemalja NATO-a, izjavio je potpukovnik vojske SAD Toni Šafer.

Izvor: B92

Subota, 18.03.2023.

08:53

Kraj Ukrajine?
Foto: Profimedia

"Ukrajinci neće moći da dobiju ni bitku za Bahmut, niti u dugotrajnom ratu bez dodatnih kopnenih snaga spolja – američkih ili NATO", istakao je bivši američki obaveštajac u intervjuu novinaru Stivenu Gardneru objavljenom na njegovom Jutjub kanalu.

Kako je potpukovnik primetio, takva negativna prognoza je krajnje nezgodna za Vašington, ali je zasnovana na stvarnim činjenicama.

Prema njegovim rečima, zapadni stručnjaci greše kada kažu da Bahmut nema strateški značaj za Oružane snage Ukrajine.

Šafer je podsetio da je grad logistički centar koji snabdeva ukrajinske trupe u Donbasu, pa je bitka za njega kao treća četvrtina veoma važne fudbalske utakmice.

Prema poslednjim podacima, ruske snage su presekle ili preuzele kontrolu nad svim asfaltiranim putevima do naselja, a započeta bljuzgavica ozbiljno otežava isporuku municije i ljudstva Oružanih snaga Ukrajine.

Šafer je istakao da su jedinice Oružanih snaga Ukrajine, za držanje druge i treće linije odbrane, već razbijene u oblasti Bahmuta, tako da će, pošto grad pređe pod kontrolu ruskih snaga, početi veliko povlačenje ukrajinske vojske do Dnjepra.

"Posle toga Ruse više ništa neće moći da zaustavi", smatra on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

5 h

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: