Zbogom Ajovo

Demokratski nacionalni komitet je danas odobrio promenu predzbornog rasporeda glasanja koju je predložio predsednik SAD Džozef Bajden.

Izvor: Tanjug

Subota, 04.02.2023.

20:16

Zbogom Ajovo
EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS / POOL

Po njoj će predizbori za demokratskog kandidata za predsednika SAD započeti u Južnoj Karolini, a ne u Ajovi, kao što je bilo uobičajno.

Južna Karolina ima mnogo više afroameričkih birača za koje se pretpostavlja da će dati podršku Bajdenovoj kandidaturi, prenosi Rojters. Predizbori za demokratskog kandidata za predsednika SAD će se posle Južne Karoline održati u državama Nju Hempšir i Nevada, a nakon toga u Džordžiji i Mičigenu.

Ajova i Nju Hempšir, pretežno belačke američke države koje su 2020. godine većinski glasale protiv Bajdena, su tako izgubile svoju poziciju koju su držale decenijama, a demokratski lideri ovih država se ne slažu sa usvojenom promenom, navodi Rojters.

Neki od demokratskih zvaničnika ističu da bi ova odluka mogla da negativno utuče na Bajdenove šanse da bude izabran u Ajovi i Nju Hempširu. Konferencija Demokratskog nacionalnog komiteta je dokazala da Bajden čvrće drži stranku u svojim rukama nego pre novembarskih medjuizbora 2022. godine, kada se otvoreno sumnjalo u njegove sposobnosti, dodaje Rojters.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: