Kurti poručio: Sporazum o ZSO nema prioritet, nije prošao test

Aljbin Kurti izjavio je da sporazum o formiranju ZSO ne može da ima prioritet među 33 sporazuma potpisanih u okviru briselskog pregovaračkog procesa.

Izvor: Kosovo online

Četvrtak, 26.01.2023.

12:31

Kurti poručio: Sporazum o ZSO nema prioritet, nije prošao test
Foto: Profimedia

Premijer tzv. Kosova je istiakao da postoji insistiranje raznih međunarodnih faktora da se ZSO kako je potpisana 2013. godine, a potom razrađena u sedam poglavlja sporazuma potpisanog 25. avgusta 2015. godine "više istakne". Kako je naglasio, sporazum o ZSO je jedini od 33 sporazuma koji nije prošao test Ustavnog suda.

"S jedne strane postoje 33 briselska sporazuma iz prošle decenije i ne postoji nijedan sporazum koji ima prioritet nad ostalim sporazumima. Ne postoji hijerarhija tih sporazuma. Ta 33 sporazuma su locirana u horizontalnoj ravni. Poštujem poverljivost razgovora, ali naglašavam da nijedan od ta 33 sporazuma ne može da ima hijerarhijski prioritet i da članovi predloga EU imaju brojeve, što znači da imaju rang. I nikada ne zaboravimo da u centru sporazuma treba da bude obostrano priznanje, jer će samo tako biti postignuta potpuna normalizacija odnosa Kosova i Srbije", rekao je Kurti.

Derek Šole, savetnik u Stejt departmentu SAD, zatražio je od premijera Kurtija da prihvati predlog Evropske unije za normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije i da unapredi razgovore o Zajednici opština sa srpskom većinom na Kosovu.

Ovaj zahtev je juče ponovio portparol američkog Stejt departmenta Ned Prajs. Prajs je naveo da je poruka Sjedinjenih Američkih Država Kosovu da što pre započne proces formiranja Zajednice opština sa srpskom većinom.
  • Ispunjavanje obaveze


Bivši specijalni izaslanik EU za Kosovo Volfgang Petrič ocenio je mogući preokret Srbije u politici prema (tzv.) Kosovu verodostojnim i poručio je "da je sada na Kosovu da ispuni svoje obaveze".

"Priprema se korak koji srpskoj strani veoma teško pada", objasnio je Petrič u izjavi agenciji APA.

On je ukazao da je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću jasno da mora da se pokrene, a istovremeno se povećao pritisak na kosovskog premijera Aljbina Kurtija, koji je na potezu.

Petrič je optimističan da je sa novim nemačko-francuskim planom dostignuta tačka sa koje će se nešto pomeriti.

"Ponovo se ispostavilo da su mogući pomaci samo kada Evropljani i Amerikanci vuku za istom stranom konopca", dodao je Petrič.

Pritisci na obe strane su veliki, ocenio je on i istakao je da Srbija mora da se upusti na pregovore o nemačko-francuskom planu, a na drugoj strani Kosovo mora da primeni Zajednicu srpskih opština.

"Ako se počne rad na tome to bi bio veliki proboj, kakav u regionu nije zabeležen dugi niz godina", ocenio je Petrič.

On polazi od toga da nedavna izjava Vučića, da bi mogao prihvatiti predlog, verodostojna, pošto mnogo od toga sada zavisi.

Petrič je naglasio da se ne radi više samo o teritorijalnim pitanjima, već o ekonomskim i političkim interesima Srbije. Ukazao je da je predsednik Vućić izgradio uspešnu ekonomsku politiku koja se oslanja na investicijama, i zbog toga sebi ne može priuštiti unutarpolitički da nemački ulagači okrenu leđa Srbiji.

Dodao je da je sada "Kosovo na potezu i mora obaviti svoje zadatke, time što će uspostaviti ZSO, koju je do sada odbijala vlada Aljbina Kurtija".

Takođe ocenio je da se ne može očekivati da će "Kosovo brzo biti primljeno u UN, jer se s tim Rusija neće u dogledno vreme složiti".

"To razlikuje kosovsko pitanje od nemačko-nemačkog rešenja, jer su tada obe države primljene u UN", podsetio je on.

Petrič je, istovremeno, ocenio da se predramatizuje opasnost koja polazi od Rusije, da bi mogla da remeti dogovor.

Rusija, smatra, ima druge probleme, ali dodaje da se Srbija neće u potpunosti odvojiti od Rusije sve dok se ne reši kosovsko pitanje, kako zbog ovisnosti od gasa, tako i političke podrške Moskve u vezi članstva Kosova u UN.

Rekao je, u vezi EU, da je njena slabost što pet članica nisu priznale nezavisnost Kosova.

"Kako se od Beograda može tražiti da prizna Kosovo, kada to nisu učinile pet članice EU. Tu se nešto mora pomeriti", uveren je.

Pročitajte još:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

20 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: