Đelić poziva Koštunicu na duel

Božidar Đelić pozvao je danas Vojislava Koštunicu na javno sučeljavanje stavova.

Izvor: B92

Četvrtak, 11.01.2007.

13:22

Default images

Kandidat za premijera Demokratske stranke pozvao ga je na javno predizborno sučeljavanje o programima razvoja Srbije i planovima rada buduće vlade. "Pozivam ga da bilo kada i bilo gde uporedimo programe kako bi građani videli šta predlažemo za otvaranje novih radnih mesta, za poboljšanje situacije u agraru, za budućnost mladih i poboljšanje kupovne moći", rekao je Đelić.

On je u intervjuu agenciji Beta naveo da bi vlada koju bi on formirao u roku od tri meseca odblokirala pregovore sa Evropskom unijom, da ima program za smanjenje stope nezaposlenosti, smanjenje inflacije i jačanje izvoza.

"U vreme sadašnje vlade pregovori s Evropskom unijom su prekinuti, stopa zaposlenosti je smanjena, Srbija i dalje ima najveću inflaciju u Evropi, a spoljnotrgovinski deficit je sedam milijardi dobara", dodao je on.

Na pitanje kako rešiti probleme vezane za saradnju sa Haškim tribunalom, Đelić je odgovorio da svi priželjkuju rešenje, a da jedino DS ima odlučnost i hrabrost da ga realizuje.

"DS ima najbolji tim, a vlada koju ću ja formirati će, za razliku od sadašnje vlade koja je podeljena po feudima i resorima, biti tim i prava reprezentacija koja igra za Srbiju", rekao je kandidat DS-a za premijera.

Đelić je obećao da će kao predsednik vlade provoditi između trećine i pola vremena na terenu - u opštinama i preduzećima po Srbiji i u posetama svim važnim svetskim centrima u kojima se odlučuje o boljem životu građana.

"Ići ću u Brisel, ali istovremeno i Frankfurt, Njujork, Moskvu, Peking i druge svetske finansijske centre. Moj je cilj da dovedem rekordan broj investicija u zemlju i to ne samo kroz privatizaciju, nego i kroz otvaranje novih preduzeća i otvaranje novih radnih mesta", rekao je on.

"Sarađivaću i sa onima koji me napadaju"

Đelić kaže da će "sarađivati i sa onima koji ga sada napadaju, ako će to biti u interesu građana Srbije i njihovog boljeg života". Đelić je rekao da se neće posebno baviti napadima koji su na njega počeli odmah pošto je promovisan za kandidata DS-a za premijera.

Odgovarajući na kritike povodom vraćanja novca od naplate ekstraprofita Mobtelu, on je rekao da je u tom trenutku imao dilemu da li da poštuje zakon ili da se opredeli za političku korist.

"Ja sam izabrao da poštujem zakon i tako ću uvek raditi jer moramo da poštujemo zakon", kazao je on i dodao da niko ne može da mu daje lekcije o borbi protiv korupcije posle napora koje je učinio da se naplati ekstraprofit, posle 146 krivičnih prijava zbog zloupotreba u budžetu, koje je podneo kao ministar finansija, otkrivanja tajnih računa čelnika Miloševićevog režima u Švajcarskoj.

Đelić je dodao da je iskorenio šverc nafte i cigareta i dobijao zbog toga toliko pretnji čak i smrću, kao i da je njegovo ministarstvo uradilo zakone o javnim nabavkama i o finansiranju političkih stranaka.

Prema Đelićevim rečima, DS je otvorena za saradnju sa svima koji dele njene civilizacijske vrednosti, što znači sigurno ne sa Srpskom radikalnom strankom i Socijalističkom partijom Srbije.

Tadić: Tražićemo dokaze za napade

Lider Demokratske stranke Boris Tadić najavio je da će ta stranka tražiti dokaze za navode kojima se napada kandidat DS-a za premijera Božidar Đelić.

Tadić je na predizbodnom skupu DS-a u Gornjem Milanovcu podsetio na napade tokom predsedničkih izbora i dodao da se su odgovori, kada se došlo na sud, bili da je to bila samo predizborna kampanja. "Nemoj da to bude i sada, u blaćenju Đelića, samo predizborna kampanja, jer za sve što se izgovara tražiće se i dokazi", rekao je Tadić.

Tadić je dodao da DS ne napada pojedince i partije nego probleme, a da se tokom predizborne kampanje na političkoj sceni Srbije čuju razni neargumentovani napadi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

16 h

Podeli: