Šole sutra u Beogradu; ko je on? VIDEO

Viši savetnik Stejt departmenta Derek Šole danas je počeo trodnevnu posetu Zapadnom Balkanu.

Izvor: B92

Sreda, 11.01.2023.

07:56

Šole sutra u Beogradu; ko je on? VIDEO
EPA-EFE/STR

Šole je prvo posetio Skoplje, gde je, kako je najavljeno iz Stejt departmenta, razgovarao sa predstavnicima vlade o nizu pitanja, uključujući energetiku, ekonomiju i borbu protiv korupcije.

Nakon toga Šole je otputovao u Prištinu, gde je sa predstavnicima privremenih institucija i civilnog društva razgovarao o naporima SAD da pomognu unapređenju evroatlantskih integracija "kroz dijalog uz podršku EU za postizanje sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije, usredsređenih na međusobno priznavanje", navode iz Stejt departmenta.

Šole će 12. januara boraviti u Beogradu gde će sa rukovodstvom Srbije razgovarati o energetskoj bezbednosti, regionalnoj ekonomskoj integraciji i napretku ka cilju Srbije u pogledu pristupanja EU.

U saopštenju Stejt departmenta se navodi da će on takođe razgovarati "o ulozi Srbije u jačanju regionalnog mira i bezbednosti i njenom kontinuiranom angažovanju u dijalogu koji vodi EU u cilju normalizacije odnosa sa Kosovom".

"Nešto više od savetnika"

O njemu je govorio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, opisujući ga kao strašno važnog čoveka i "nešto više od savetnika".

"Ozbiljan, posvećen, mlad, pametan čovek. Verujem u stvaranje boljih odnosa sa Sjedinjenim Američkim Državama. Videćemo kako će to ići, neće to biti lak razgovor, ali verujem da možemo da razgovaramo", naglasio je Vučić. Administraciji Bila Klintona pridružio se 1999. godine kao glavni pisac govora Ričarda Holbruka kada je bio američki ambasador u Ujedinjenim Nacijama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

11 h

Podeli: