Slavna beloruska olimpijska osvajačica medalja osuđena na 12 godina; Stvorila "ekstremističku formaciju"

Herasimeniju (36), osvajačicu srebrne i bronzane medalje na Olimpijskim igrama (2012., 2016.), sud u Minsku proglasio je krivom.

Izvor: B92

Utorak, 27.12.2022.

09:28

Slavna beloruska olimpijska osvajačica medalja osuđena na 12 godina; Stvorila
EPA/ESTEBAN BIBA

Vlasnica dve olimpijske medalje, beloruska plivačica Aliaksandra Herasimenia, osuđena je u odsutnosti na 12 godina zatvora u Belorusiji zbog "stvaranje ekstremističke formacije", objavila je u ponedjeljak organizacija za zaštitu ljudskih prava Viasna.

Prema nevladinoj organizaciji, bivša plivačica, koji se povukla iz sporta 2019. i živi u egzilu, takođe je proglašena krivom za "pozivanje na sankcije Belorusiji" i "širenje lažnih informacija o događajima" u zemlji 2020. godine.

Te godine, tokom protesta bez presedana protiv osporavanog reizbora predsednika Aleksandra Lukašenka, na vlasti od 1994., Herasimenia je potpisala otvoreno pismo, zajedno s drugim beloruskim sportistima, u kojem se traže "slobodni izbori".

U egzilu je stvorila Udruženje beloruske sportske solidarnosti (BSSF), organizaciju koja pruža finansijsku i pravnu pomoć beloruskim sportistima, koji su na meti vlasti.

Beloruske vlasti to prepoznaju kao "ekstremističku formaciju".

U aprilu 2021. prodala je na aukciji svoju zlatnu medalju osvojenu na Svetskom prvenstvu 2012. za 13.500 eura kako bi prikupila sredstva za podršku opozicionim sportistima.

Više od dve godine beloruske vlasti sprovode neumornu represiju, a gotovo svi opozicionari su zatvoreni ili oterani u egzil, piše jutarnji list.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: